Antimikrobiyal Tekstil

antimikrobiyal tekstil

Antimikrobiyal Tekstil Nedir?

Antimikrobiyal tekstil, mikropların yaşamasını engelleyen ya da azaltan tekstillere denir. Antimikrobiyal tekstiller bir çok alanda kullanılmaktadır. Türkiyede ilk antimikrobiyal tekstil patentini geliştirdiğimizde bu konunun ne kadarda önemli olduğunu görebiliyorduk. Covid-19 salgınında bunun önemini bir kez daha anladık ve bizi haklı çıkardı.

Antimikrobiyal Nedir?

Antimikrobiyal kelimesi anlaşılacağı gibi mikrop giderici anlamındadır. Virüs, bakteri, mantar vb. mikroorganizmaları yok edebilen ürünler, kimyasallar hakkındadır. Antibakteriyel, antiviral, antifungal kavramları antimikrobiyal ürünlerin sadece bir parçasıdır. Covid 19 pandemesi sonrası mikrop kavramı hayatımıza o kadar girdi ki artık kolay kolay çıkmaz. Antimikrobiyal ürünlerin önemi de bu süreçte oldukça artığı görülmektedir. 18 yıldır antimikrobiyal tekstil ürünleri alanında yaptığımız Arge çalışmalarımız neticesinde bu gerçeği görüyorduk. Ancak covid-19 gibi bir virüsü öngörmediğimizi belirtmek isteriz. Antimikrobiyal tekstil konusu, veba salgını, İspanyol gribi gibi tarihte oldukça yıkıcı etkisi olan mikrobiyal kaynaklı sorunlardan dolayı önemini korumaktadır. 

Antimikrobiyal kavramı oldukça eski bir kavram en azından uygulama alanı olarak. Mısır ve Roma kadim tarihlerinde gümüşün kullanılması buna güzel bir örnektir. Bu eski medeniyetlerin tıp uygulamalarında sadece gümüş değil bir çok antmikrobiyal bitkilerde kullanılmıştır. Kekik, ceviz kabuğu, papatya vb. Gümüşü ince meç haline getirip yaralara sarılması bile önemli bir buluş. Böylece yaralar kolayca iyileşiyor. Mumyalama kadim Mısır medeniyetinde geliştirilmiş zamanını aşan bir teknolojidir. Burada kullanılan bir kısım teknik ise antimikrobiyal teknolojisidir.  

Teknik tekstilin önemli bir alanı olan antimikrobiyal tekstil; çeşitli hastalık nedeni olan ve her hangi bir yolla tekstil mamulüne ve insanlara zararı olan mikroorganizmalara karşı etkinlik gösteren (mikroorganizmaları yok eden ya da çoğalmalarını azaltan vs.) gösteren kimyasal maddelerle tekstil mamullerini birleştirerek oluşturulan ürünlerdir. Antimikrobiyel madde, bakteri, küf, maya ve mantarlar vb. mikroorganizmaları öldüren ya da üremelerini önleyen doğal, sentetik ya da yarı sentetik bir madde olarak tanımlanabilir. Antimikrobiyal tekstil bir çok alt konuya ayrılmaktadır. 

 

Antibakteriyel Tekstil Nedir ?

Antibakteriyel Tekstil, bakterileri önleyen ya da gelişmesini azaltan tekstil ürünleridir. Antibakteriyel çorap, çarşaf, maske, yatak örtüsü, hastane tekstil ürünleri bunlara örnek verilebilir. Bakteriler her yerde buşunabilen tek hücreli canlılardır. Hastalık yapıcı olan ve olmayan türleri bulunmaktadır. Vücudumuzda da bir çok bakteri çeşidi bulunmaktadır. Flora dediğimiz çeşitliliği oluşturan bakterilerin bazı türlerinin bir çok faydası bulunmaktadır. Bağırsaklarımızda büyük miktarlarda faydalı bakteriler bulunmaktadır. Zararlı bakteriler başta kötü koku olmak üzere bir çok zararlı etkileri bulunmaktadır. Örneğin ayak kokusu ne kadar da proplemli bir kokudur. Hem bireysel hemde toplumsal bir sorundur.

Antibakteriyel çorap, ayakta oluşan kötü kokuların giderilmesinde oldukça etkilidir. Antibakteriyel çorap üzerinde bulunan antibakteriyel etken maddeler kötü kokuya neden olan bakterilerin azaltılmasını sağlarlar. Böylece kötü kokuların oluşumu önlenmiş olur. Ayak kokusu, ayak cildi üzerinde oluşan terin bakteriler tarafından kötü koku kaynağı olan maddelere dönüştürülmesidir. Antibakteriyel çorap, bir çok teknoloji ile geliştirilmektedir. En çok dikkat çeken teknoloji gümüş teknolojisidir. Gümüş Teknolojisi kullanılarak geliştirilen antibakteriyel çorapların en güçlü yönü kullanılan gümüşün güçlü bir bakteri öldürücü olmasıdır. Kadim Mısır medeniyetinden beri kullanılan gümüş 650 çeşit zararlı mikroplara karşı etkilidir. 

Antimikrobiyal Kumaş

Antimikrobiyal kumaş, antimikrobiyal maddelerle kumaşların çeşitli yöntemlerle birleştirilerek elde edilmesi sonucu elde edilir. Antimikrobiyal kumaş denilince bir çok ürünün elde edilebileceği ürün akla gelmektedir.

Antimikrobiyal ve antibakteriyel kumaşlar bir çok yöntemle elde edilebilmektedir. Boyama sırasında herhangi bir antimikrobiyal etken madde boyama çözeltisine eklenerek işlem uygulanabilir. Kumaş çeşitliliğine göre antimikrobiyal kumaş çeşidi değişebilir.

Tişört üretmekten pantolon dikimine gömlek dikmekten takım elbise dikmeye kadar sonsuz sayıda ürün eldesi mümkündür. Pandemi sürecinin en önemli kullanımı maskeler, antimikrobiyal kumaşlardan elde edilerek daha aktif ürünler elde edilmiştir. Özellikle gümüş içerikli kumaşlar bu konuda oldukça etkilidir. Kumaşların kullanım alanı o kadar geniş olduğu için antimikrobiyal kumaşların ürün eldesi de o kadar çok olacaktır.

Antibakteriyel Kumaş 

Antibakteriyel kumaş, bakterilerin üremesini veya çoğalmasını önleyen kumaşlara denilir. Kumaş, antibakteriyel maddelerle boyama sırasında ya da boya sonrası apre aşamasında kaplama yapılarak antibakteriyel kumaşlar elde edilir. Elde edilirken bir çok yöntem bulunmaktadır. Çektirme, fularlama, püskürtme bunlardan sadece bir kaçıdır. 

Antibakteriyel Kumaş Çeşitleri

Antibakteriyel kumaş çeşitleri üretildikleri iplik çeşidine göre değişir. Pamuk, yün, bambu, modal ipliklerinden elde edilen kumaşların antibakteriyel hale getirmesine göre değişebilir.   

Antibakteriyel Kumaşların Faydaları

- Kötü koku oluşumunu azaltır ya da yok eder. İstenmeyen kokuları genellikle bakteriler meydana getirir. Antibakteriyel maddelerle kaplanmış kumaşlarda bakteriler çoğalamaz. Böylece kötü koku oluşmaz. 

- Hastane gibi enfeksiyon riski olan yerlerde bakterilerin çoğalmasını önler. Enfeksiyon yayılmaz.

- Antibakteriyel kumaşlardan elde edilen klinik tekstilleri salgın hastalıkların yayılmasını önler. 

Antifungal Tekstil, mantarları önleyen ya da azaltan tekstil ürünlerine antifungal tekstil ürünleri denir. Mantarlar bakteriler kadar tekstil ürünlerinde yaygın bulunmazlar. Ancak çorap, iç giyim, havlu gibi tekstil ürünlerde ve ayakkabı gibi giyim eşyalarında yaygın olarak bulunurlar. Böylece mantarlar kolayca insandan insana bulaşabilir. Bazı durumlarda hayvandan insana da bulaşan mantar türleri bulunmaktadır. 

Antiviral Tekstil Nedir? 

Antiviral Tekstil, virüslere karşı etkili olan tekstil ürünleridir diyebiliriz. Diğer bir ifade ile Antiviral tekstil, virüslerin yayılmasını önlemeye yönelik olarak tasarlanmış tekstil ürünleridir. Bu ürünler, virüslerin yüzeylerinde yaşamalarını engelleyen kimyasal işlemler gibi fiziksel veya kimyasal yöntemlerle işlenmiştir Virüsler bakteri ve mantarlara göre farklı mikroplardır. Dolayısıyla diğer tekstil ürünlerine göre de daha farklı özellik gösterebilir. Covid 19 pandemisi ile dikkatleri çeken virüsler son günlerin en önemli konusu oldu.

Antiviral tekstil ürünleri, özellikle koronavirüs pandemisi sırasında önem kazandı. Bu ürünler, maskeler, eldivenler, giysiler ve yatak örtüleri gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Antiviral tekstil ürünleri, virüslerin yüzeylerinde yaşamalarını engellemekle birlikte, aynı zamanda virüslerin yayılmasını azaltmak için de kullanılmaktadır. 

Antiviral tekstil ürünleri, çeşitli kimyasal işlemlerle elde edilir. Bu işlemler arasında, virüslerin yüzeylerinde yaşamalarını engelleyen kimyasalların eklenmesi, virüslerin yüzeylerinde yaşamalarını engelleyen maddelerin eklenmesi ve virüslerin yüzeylerinde yaşamalarını engelleyen mikroorganizmaların eklenmesi gibi yöntemler yer almaktadır. Ancak, antiviral tekstil ürünlerinin etkili olması için doğru kullanım ve bakımı önemlidir. Örneğin, maskelerin doğru şekilde takılması ve değiştirilmesi gerekir.

Ayrıca, antiviral tekstil ürünleri yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Sonuç olarak, antiviral tekstil ürünleri, virüslerin yayılmasını önlemeye yönelik olarak tasarlanmış tekstil ürünleridir. Bu ürünler, virüslerin yüzeylerinde yaşamalarını engelleyen kimyasal işlemler gibi fiziksel veya kimyasal yöntemlerle işlenmiştir.  

Antiviral tekstil ürünleride bu önemden payını aldı hiç şüphesiz. Antiviral maskeler bunun en önemli örneği. Genellikle gümüş kullanılarak üretilen gümüş içerikli maskeler etkili antiviral tekstil ürünlerindendir. Covid19 nedeniyle antiviral tekstil ürünlere karşı talep daha çok artmaktadır. Virüsler oldukça farklı mekanizma ile çalışan mikro canlılardır. Çoğalma şekilleri, girdiği konağı etkileme fonksiyonları son derece zarar vericidir. Virüslerler mücadelede bu bir zorluk olarak meydana çıkmaktadır. Antiviral tekstil ürünlerinin kullanıldığı yerler; hastahaneler, laboratuarlar, araştırma laboratuarları, sağlık sisteminde çalışan personel giysileri, hastanede kullanılan tekstil ürünleri gibi.

Gümüş antibakteriyel ürünlerde oldukça başarılı sonuçlar gösterdiği gibi antiviral tekstil ürünlerinde de değerli sonuçlar göstermektedir. 

Not: Antimikrobiyal tekstil ürünleri eldesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için [email protected] ( veya 0 541 354 86 58 numarayı arayabilirsiniz) adresine başvurabilirsiniz. 

Etiketler: Antimikrobiyal Tekstil , Antimikrobiyal Tekstil nedir
Şubat 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR