Koku ve Mantarı Bitiren Çorapcı
Gümüş çorap çamaşır konusunda lider olan Doliche Tekstil kuruluşu ile ilgili bir çok ulusal basında ve internet haber portallarında haberler yayınlanmıştır. Bu haberlerlerin önde gelenleri aşagıda yayınlanmaktadır. Gümüş çorap çamaşır ürünleri ile ilgili yapılan ARGE çalışmaları sonucunda Türkiyenin ilk ve tek antimikrobiyal tekstil patenti (TR20031384) geliştirilmiştir.
Günümüzde kendi kendinin patronu olmak isteyenlerin sayısı ,her geçen gün artıyor.Aklından bunu geçiren herkes , ‘niş’ bir alan arayışında .Ancak keşfedilmemiş bir alan bulmak hiç dekolay değil.Gaziantepli iki girişimci ise bunu başarmış görünüyor.Kimyager Turan Birimoğlu ve Tekstil Mühendisliği öğrencisi Mehmet Hakkı Şimşek , kafa kafaya vererek farklı bir alana girdi.
Teknik tekstil üzerine yoğun çalışmalar yaparak, ‘gümüş teknolojisi’ile ürünler geliştiren iki arkadaş ‘Doliche’ markasıyla koku ve mantara ektili çözüm getiren çoraplar üretip ,Turkiye de birçok noktada satışa sunuyor.Ürünlerde ‘Gümüş Teknolojisi’ diye bilinen bir yöntem kullandıklarını söyleyen Turan Birimoğlu “Türkiyede alınmış patent anlamında tekstil patenti ilk ve tek olarak bizde.Bu tekniği çorabın yanı sıra iç giyimede uygulamaya başladık.Zamanla teknik ürünlerin satıldığı ‘Doliche’ mağaza konseptine geçmeyi de planlıyoruz” diyor.
Gaziantep’in Antik İsmi
Turan Birimoğlu ,Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’de okuduğu yıllarda tekstil kimyası ile yakından ilgilenerek konu üzerinde araştırmalar yapmış.Ancak çok fazla destek göremediği için projelerini pek fazla geliştirememiş .Okulu bitirince memleketi Gaziantep’e dönen Birimoğlu bir tekstil şirketinde işletme şefi olarak çalışmaya başlamış.Fakat ,kafasında hep kendi işini kurmak varmış.
Tekstil sektöründe yeni bir şeyler yaratmanın arayışına giren Birimoğlu,iş yerinde kendisiyle aynı hayalin peşinde olan ve şirkette staj yapan tekstil mühendisliği öğrencisi Mehmet Hakkı Şimşek ile tanışmış.Birimoğlu ve Şimşek ,bir üsre sonra birlikte araştırmalar yapmaya başlamış.Birlikte yakaladıkları sinerji ile ürünler üzerine yoğunlaşmaya karar veren iki arkadaş ,bu alandaki çalışmaların Avrupa’da yaygınlaştığını fark etmiş ve kimya literatürünü gözden geçirerek ,bununla ilgili bir teknik geliştirmişler.
İşçiler üzerinde denendi
Buldukları bileşeni çorapta uygulamaya başlayan ikili,yaptıkları denemeler sonucunda çok iyi sonuçlar alınca,ürünler ile ilgili patent başvurusu yapmış ve 2007 Martında da patent belgesini almışlar.Sonra da markalarına Gaziantep’in antik ismi olan ‘Doliche’yi vermişler.Ardından da KOSGEB ve ABİGEM desteğiyle Gazaintep’te üretime başlamışlar.
Ürünle ilgili bir çok deneme yaptıklarını söyleyen Birimoğlu ,gelişmeleri şöyle anlatıyor:
“Bu bileşeni çorapla uygulayıp denemelere başladık.Taş ocakları ,kum ocakları,iplik fabrikaları gibi ayak kokusu olan ağır işlerle uğraşan işçiler üzerinde denedik.Lastik ayakkabı giyen işçilere ürettiğimiz çorapları giydirdik.Özellikle Şanlıurfa nın daha sıcak olması nedeniyle denemelerimizi bu şehirde yaptık.Çok iyi sonuçlar aldık.”
ABİGEM’den Destek
Projelerine destek almak için KOSGEB’e başvurduklarını ifade eden Birimoğlu, yetkililerin kendilerine ARGE başvurusu yapmaları konusunda öneride bulunduklarını anlatıyor.Bunun üzerine bir ARGE projesi hazırlayıp sunduklarını söyleyen Birimoğlu ,şöyle devam ediyor:
“Projemiz kabul edildi.KOSGEB’de girişimcilik üzerine eğitimler veriliyordu.ABİGEM’in iş geliştirme merkezlerinden biri de Gaziantep’teydi.Bu merkezde ‘iş planı ,pazarlama planı nasıl oluşturulur.?’gibi konularda eğitimler aldık.Ardından bir iş planı oluşturduk ve KOSGEB’e sunduk.Sonuçta Kosgeb’den 10 bin Euro luk destek aldık..” Sonrada şirketi kurarak ,çalışmalara başladıklarını belirtti.
Gümüş Teknolojisi kullanılıyor
Turkiye’de çorap üreten ilk şirket olduklarını kaydeden Birimoğlu,sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bizimle birlikte benzer bir üretime geçen ünlü bir şirket daha olmuştu.Ancak onlar üretimi bıraktı.’Teknik çorap üretiyorum’ diyen şirketler,gerçekten doğru üretim yapmıyorlar.Yurt dışından gelen kimyasalı katıp üretiyorlar.Biz,geliştirdiğimiz ürünün nasıl etkileri olduğunuyakından biliyoruz.Ürünlerde ‘Gümüş Teknolojsi’ kullanıyoruz.
Gümüşün ,600 den fazla zararlı mikroorganizmaya karşı etkili olduğunu ifade eden Birimoğlu “Turkiye’de alınmış patent anlamında gümüş tekstil patenti ilk ve tek olarak bizde.Gümüşü bütün tekstile uygulayabiliyoruz.Çorabın yanı sıra iç giyimde de uygulamaya başladık” diyor.
Doğrudan satış
Her bölgeye bayilik verdiklerini kaydeden Birimoğlu,üç aydır uyguladıkları doğrudan satış yöntemiyle daha fazla tüketiciye ulaşmayı hedeflediklerini vurguluyor.Birimoğlu ,şunları ifade ediyor.; “…Biz ayda 25-30 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.Yeni bir bayilik sistemi kurduk.İnternetten bütün pazarlamayı yapıyoruz.Her bölgeye bayilik veriyoruz.Daha fazal kitleye ulaşmayı istiyoruz.Ayrıca genç girişimcilere bizimle birlikte bu halkanın içine girme fırsatı sunuyoruz.Böylece ürünlerimizi daha fazla tüketiciye ulaştırıyoruz.”
Kozmetiğe de girecek
Doliche’nin ürün portföyünde erkek çorapları ve bayanlar için spor çoraplar yer alıyor.Bunları yanı sıra ayakkabı spreyi de geliştirdiklerini söyleyen Birimoğlu gelecek planlarını şöyle anlatıyor: “iç giyim çalışmalarımız var.Fakat ilk önce çorabın marka olarak oturmasını istiyoruz.Bunun da patentini aldık.Aromatik iç giyim projelerimiz de var.Parfümlü iç giyim vardı ama biz daha kalıcı olması için uğraşıyoruz.Ayrıca krem de yapacağız.Ürünün formulünü bulduk,şu an üretim aşamasında.Doğal yağların da üzerinde durarak,bakım kremleri falan da üretmeyi düşünüyoruz.Bütün bunları hayat geçirmek için ortaklıklara açığız.İleride ‘Doliche’ konsepti geliştirmek istiyoruz. ürünlerin satılacağı küçük mağazalar açmayı planlıyoruz.
Ekonomist Dergisi www.ekonomist.com.tr ,Kobi Girişim Eki ,Şubat 2008 s.28,29
Mucitler sıradışı icatlarını satacak girişimciler arıyor
|
05.03.2007 / Ayşegül Sakarya / Haber, Referans Gazetesi
|
|
Gümüş çorap ve iç çamaşır iç giyim üreten Gaziantepli Turan Birimoğlu ve Mehmet Hakkı Şimşek, Türkiye genelinde satış noktaları oluşturmak için bayilik arayışına girerken...
Ayak kokusunu önleyen çorap
Tekstil ve kimya mühendisliğinden mezun iki gencin geliştirdiği ayak kokusunu engelleyen gümüş çorap ilginç girişim örneklerinden biri. Gaziantepte kurdukları "Doliche" isimli şirketleri ile 2006da 50 bin civarında çorap satan Turan Birimoğlu ve Mehmet Hakkı Şimşek, bu yıl iç pazarda 200 bin çorap satmayı hedefliyor. Bunun için de girişimciler satış ağı oluşturmak için harekete geçti. Çoraplar özelliğiyle aynı zamanda ayakta mantar oluşumunu da engelliyor. İç piyasada büyümek için bayiler aradıklarını söyleyen Şimşek, Rusya, Ukrayna ve Türki Cumhuriyetlere ihracat yapacaklarını söylüyor.
Aromatik iç çamaşırı
Gaziantepte kokusuz çorap üretimi yapan bir firma, aromatik iç çamaşırı üretiminin de hazırlığına başladı.
Gaziantep Küsgette kurulu Doliche Firması ortaklarından Turan Birimoğlu,özel geliştirdikleri kimyasal bir sistemle kokusuz çorap ürettiklerini ve gümüş özelliğe sahip olan bu çorabın mantar ve bakterileri öldürdüğünü söyledi.
Ürettikleri çorabın, ayak kokusunu önlediğini ve uzun süreli kullanımda mantar ve diğer hastalıkların ortadan kalkmasını sağladığını kaydeden Birimoğlu
haberin devamı için http://arsiv.sabah.com.tr/2006/04/13/gun99.html
Gaziantepli Doliche aromatik iç çamaşırı üretimi için kolları sıvadı
Gaziantep Küsgette kurulu Doliche Firması ortaklarından Turan Birimoğlu, özel geliştirdikleri kimyasal bir sistemle kokusuz çorap ürettiklerini ve gümüş özelliğe sahip olan bu çorabın mantar ve bakterileri öldürdüğünü belirterek,
ürettikleri çorabın, ayak kokusunu önlediğini ve uzun süreli kullanımda mantar ve diğer hastalıkların ortadan kalkmasını sağladığını kaydetti."Yeni geliştirdiğimiz özel bir sistemle ürettiğimiz çoraplar klimatik etki özelliğine sahip. Yani çoraplar hem gümüş özellik taşıyor hem de ayaktaki sıcaklığı tabana yayıyor, böylece ayak kendini daha rahat hissediyor," dedi.
Haberin Kaymağı www.turkishsocks.com
Genç girişimcilerin büyük başarısı
KOSGEB ve ABİGEMin ortak olarak yürüttüğü ve Dünya Bankasından destek aldığı bir projeden yararlanarak 2002 yılında 10 bin avro destek alarak yola çıkan iki genç arkadaş, Her yıl yeni bir ürün sloganıyla ürettikleri teknik tekstil ürünlerini, dünyanın ve Türkiyenin çeşitli yerlerinde pazara sunuyor. Doliche firması ortaklarından Turan Birimoğlu, ortağı Mehmet Hakkı Şimşek ile birlikte
Türkiyede özellikle bölgede değişik ürünler üretmeyi hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda çalıştıklarını anlatan Birimoğlu, özellikle Ar-Ge çalışmalarına önem vererek, teknik tekstil konusunda önemli atılımlar yaptıklarını ve çeşitli üretimlerde bulunduklarını belirtti.
İlk olarak özellikli çorabı ürettiklerini ve bu konuda büyük ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Birimoğlu, Firma olarak, her yıl yeni bir ürün sloganıyla yolumuza devam ediyoruz. 2004 yılında gümüş çorap, 2005 yılında gümüş termal ve klimatik çorap 2006 yılında gümüş ayakkabı spreyini ürettik dedi.
Bu yıl ise özellikle diyabet hastalarının yararlanması amacıyla yüzde yüz bitkisel boyalı gümüş çorabı üretmeyi başardıklarını dile getiren Birimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu ürün, şeker hastaları için diyabetik çorap özelliğini taşıyor. Ayrıca, alerjik rahatsızlıkları olan insanlar için fayda sağlıyor. Diyabetik çorap, diyabet hastalığının neden olduğu kan dolaşımı bozuklukları ve sinir harabiyeti nedeniyle hastaların ayak ve bacaklarında ortaya çıkan yaralanma ve ülserlerin tedavisinde destekleyici bir tedavi aracıdır. Tamamen doğal olan boya maddesi juglans regia bitkisinden özel yöntemlerle elde edilmektedir.
TÜRKİYEDE MARKA OLMANIN PEŞİNDEYİZ
Birimoğlu, ürettikleri ürünlerle Türkiyede marka olmak istediklerini, gelişmeyi ve yeniliği çalışmalarında ilke edindiklerini söyledi. Arap ülkelerine ihracat yaptıklarını, ancak, ihracat ağlarını genişletmeyi hedeflediklerini vurgulayan Birimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
Bu yılın ikinci periyotunda hayata geçirmeyi hedeflediğimiz 5 projemiz var. Bayilik ağıyla Türkiyenin en ücra şehirlerindeki tüketicilere ulaşmayı amaçlıyoruz. Böylece hem bizim gibi yeni girişimcilere iş imkanı sunmuş olacağız hem de bu özellikli ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Gümüş özellikli giysileri tanıtmak gerekiyor. Çünkü bu ürünler insan sağlığı açısından çok önemli.
Haberin Kaynağı www.gaziantepmarka.com
Ter ve ayak kokusu önlenecek
Bir firma, elbiselerde meydana gelen ter kokusu ile ayak kokusunu önleyen bir sprey geliştirdi. Bir tekstil firmasının AR-GE Müdürü Turan Birimoğlu, firmanın aromatik tekstil ürünlerinde çeşitli araştırmalar yaptığını, yapılan çalışmaların sonunda ...
Haberin Kaynağı www.gaziantep27.net
Aromatik iç çamaşırı
Gaziantepte kokusuz çorap üretimi yapan bir firma, aromatik iç çamaşırı üretiminin de hazırlığına başladı.
Gaziantep Küsgette kurulu Doliche Firması ortaklarından Turan Birimoğlu,özel geliştirdikleri kimyasal bir sistemle kokusuz çorap ürettiklerini ve gümüş özelliğe sahip olan bu çorabın mantar ve bakterileri öldürdüğünü söyledi.
Ürettikleri çorabın, ayak kokusunu önlediğini ve uzun süreli kullanımda mantar ve diğer hastalıkların ortadan kalkmasını sağladığını kaydeden Birimoğlu, Yeni geliştirdiğimiz özel bir
sistemle ürettiğimiz çoraplar klimatik etki özelliğine sahip. Yani çoraplar hem gümüş özellik taşıyor hem de ayaktaki sıcaklığı tabana yayıyor, böylece ayak kendini daha rahat hissediyor dedi.
Kokusuz çorabın yanı sıra gümüş iç çamaşır iç giyimde de birtakım üretimler yapmayı planladıklarını anlatan Birimoğlu, aromatik tekstil üzerinde çalışma
yapmak istediklerini bu nedenle gümüş ve aroma özelliği taşıyan iç çamaşırı üretiminin hazırlığını yaptıklarını bildirdi. Birimoğlu, şöyle konuştu:
Giydiğiniz çamaşır parfüm kokuyor ve ter kokularını yok ediyor. İç giyimde bu tür özellikli bir üretim yapacağız. İç giyimde
gümüşlü hem de aromatik çalışma yapacağız. Aromalı iç giyim çok yaygın bir ürün değil. Örnekleri var ancak fazla değil.
İnsan sağlığı açısından gümüş özellikli giysileri halka anlatmak gerekiyor. Bu konuda markalaşmak istiyoruz. Aynı çalışmayı
bebe giyiminde de yapmayı planlıyoruz. Yani teknik tekstilde faaliyet göstererek, sağlıklı ürünler üretmek istiyoruz.
Haberin Kaynağı www2.yonca.com
Diyabetliler için bitkisel çorap ürettiler
27.07.2007 / Anadalu Ajansı /Haber
KOSGEB ve ABİGEMin ortak olarak yürüttüğü ve Dünya Bankasından destek aldığı bir projeden yararlanarak 2002 yılında 10 bin euro destek alarak yola çıkan iki genç arkadaş, “Her yıl yeni bir ürün” sloganıyla ürettikleri teknik tekstil ürünlerini, dünyanın ve Türkiyenin çeşitli yerlerinde pazara sunuyor. Doliche firması ortaklarından Turan Birimoğlu, dün yaptığı açıklamada, özellikle Ar-Ge çalışmalarına önem vererek, teknik tekstil konusunda önemli atılımlar yaptıklarını ve çeşitli üretimlerde bulunduklarını belirtti. İlk olarak özellikli çorabı ürettiklerini ve bu konuda büyük ilerlemeler kaydettiklerini ifade eden Birimoğlu, “Firma olarak, her yıl yeni bir ürün sloganıyla yolumuza devam ediyoruz...
5 yeni projemiz var
Birimoğlu, ürettikleri ürünlerle Türkiyede marka olmak istediklerini, gelişmeyi ve yeniliği çalışmalarında ilke edindiklerini söyledi. Arap ülkelerine ihracat yaptıklarını, ancak, ihracat ağlarını genişletmeyi hedeflediklerini vurgulayan Birimoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yılın ikinci periyotunda hayata geçirmeyi hedeflediğimiz 5 projemiz var. Bayilik ağıyla Türkiyenin en ücra şehirlerindeki tüketicilere ulaşmayı amaçlıyoruz. Böylece hem bizim gibi yeni girişimcilere iş imkâ nı sunmuş olacağız hem de bu özellikli ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Antibakteriyel özellikli giysileri tanıtmak gerekiyor. Çünkü bu ürünler insan sağlığı açısından çok önemli.”
Haberin Kaynağı www.aa.com.tr
Koku ve mantarı bitiren Çorabçı
Kendi işini kurma hayali,Gaziantepli iki girişimci gencin yollarını kesiştirdi.Kimya Mühendisi Turan Birimoğlu ve tekstil mühendisliği öğrencisi Mehmet Hakkı Şimşek,birlikte çalışarak ,koku ve mantara karşı etkili çorap üretimine başladı.Tekstil alanında Türkiye de ilk patenti alan ortaklar,yakında iç çamaşırı da üretecek.
GÜMÜZDE KENDİ KENDİNİN PATRONU OLMAK İSTEYENLERİN SAYISI,HER GEÇEN GÜN ARTIYOR.Aklından bunu geçiren herkes,niş bir alan arayışımda.Ancak keşfedilmemiş bir alan bulmak hiç de kolay değil.Gaziantepli iki girişimci ise bunu başarmış görünüyor.Kimya Mühendisi Turan Birimoğlu ve Tekstil Mühendisliği öğrencisi Mehmet Hakkı Şimşek,kafa kafaya vererek farklı bir alana girdi.
Gümüş tekstil üzerine yoğun çalışmalar yaparak,gümüş teknolojisi ile ürünler geliştiren iki arkadaş Doliche markasıyla koku ve mantar etkili çözüm getiren çoraplar üretip ,Türkiyede birkaç noktada satışa sunuyor.Ürünlerde Gümüş Teknolojidiye bilinen bir yöntem kullandıklarını söyleyen Turan Birimoğlu "Türkiyede alınmış patent anlamında tekstil patenti ilk ve tek olarak bizde.Bu tekniği çorabın yanı sıra iç giyime de uygulamaya başladık.Zamanla ürünlerin satıldığı Doliche mağaza konseptine geçmeyi de planlıyoruz." diyor.
Gaziantepin antik ismi
Turan Birimoğlu Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünde okuduğu yıllarda tekstil kimyası ile yakından ilgilenerek konu üzerinde araştırmalar yapmış.Ancak çok fazla destek göremediği için projelerini pek fazla geliştirememiş.Okulu bitirince memleketi Gaziantep e dönen Birimoğlu,bir tekstil şirketinde işletme şefi olarak çalışmaya başamış .Fakat,kafasında hep kendi işini kurmak varmış.
Tekstil sektöründe yeni bir şeyler yaratmanın arayışına giren Birimoğlu,iş yerinde kendisiyel aynı hayalin peşinde olan ve şirkette staj yapan tekstil mühendisliği öğrencisi M.Hakkı Şimşek ile tanışmış.Birimoğlu ve Şimşek ,birsüre sonra birlikte araştırmalar yapmaya başlamış.Birlikte yakaladıkları sinerji ile gümüş ürünler üzerine yoğunlaşmaya karar veren iki arkadaş ,bu alandaki çalışmaların Avrupada yaygınlaştığını fark etmiş ve kimya litreratürünü gözden geçirerek ,bununla ilgili bir teknik geliştirmişler.
İşçiler Üzerinde Denendi
Buldukları bileşini çorapta uygulamay başlayan ikili,yaptıkları denemeler sonucunda çok iyi sonuçlar alınca ,ürünle ilgili patent başvurusu yapmış ve 2007 Mart ında da patent belgesini almışlar.Sonra da markalarına Gaziantep in antik ismi olan Doliche yi vermişler.Ardından da KOSGEB ve ABİGEM desteğiyle Gazinantep te üretime başlamışlar.Ürünle ilgili birçok deneme yaptıklarını söyleyen Birimoğlu ,gelişmeleri şöyle anlatıyor."bu bileşeni çoraplara uygulayıp denemelere başladık.Taş ocakları ,kum ocakları ,iplik fabrikaları gibi ayak kokusu olan ağır işlerle uğraşan işçiler üzerinde denedik.Lastik ayakkabı giyen işçilere ürettiğimiz çorapları giydirdik.Özelllikle Şanlıurfa 2nın daha sıcak olması nedeniyle denemelerimizi bu şehirde yaptık.Çok iyi sonuçlar aldık.Ürünlerimiz ,koku ve mantara karşı etkili" diyor.
ABİGEMden destek
Projelerine destek almak için KOSGEB e başvurduklarını ifade eden Birimoğlu ,yetkililerin kendilerine Ar-Ge başvurusu yapmaları konusunda öneride bulunduklarını anlatıyor.Bunun üzerine bir Ar-Ge projesi hazırlayıp sunduklarını söyleyen Birimoğlu ,şöyle devam ediyor."Projelerimiz kabul edildi.KOSGEB de girişimcilik ieğitimler veriliyordu.ABİGEM in iş geliştirme merkezlerinden bir de Gaziantep teydi.Bu merkezde ;"iş planı,pazarlama planı nasıl oluşturulur?."gibi konularda eğitimlr aldık.Ardından bir iş planı oluşturduk ve KOSGEB e sunduk.Sonuçta KOSGEB den 0 bin Euroluk destek aldık."Sonra da şirketi kurark,çalışmalara başladıklarını söyleyen birimoğlu "Şu an aylık kapasitemiz 500 bin çorapSekiz ayda 250 binYTL ciroya ulaştık"diyor.
EKONOMİST DERGİSİ KOBİ GİRİŞİM ŞUBAT 2008 s.28-29
Hürriyet Gazetesi 13/04/2006 tarihli haber
Gaziantep'te kokusuz çorap üretimi yapan bir firma, aromatik iç çamaşırı üretiminin de hazırlığına başladı
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/aromatik-ic-camasiri-4249112