Bilimsel Makalelerimiz

Bilimsel Makalelerimiz

 

          Teknik tekstil günümüz tekstil sektörünün ulaştığı milenyum noktasıdır. Yani bir pamuk kumaşı istediğiniz takdirde suyu sevmez ateşi sevmez kiri sevmez bir bakarsınız kokuyuda sevmeyip artık kokmaz yapabilirsiniz.Bu nasıl mı olur?İşte teknik tekstil denilen milenyum tekstili bunu hatta istenirse daha ileri seviyelerde sevmemeleri sağlayabilir.   

“Daha iyi olmak için aromaterapi”                    TEKSTİL& TEKNİK ,Mart /2005,s.194-198, Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

         Güzel kokmak insanoğlunun benimsediği önemli gereksinimlerindendir. Bu gereksinimini her alanda ürettiği, geliştirdiği ürünlere belli oranlarda taşıdığı görülmektedir. Eski mısır mabetlerinde yakılan tütsülerle, çeşitli uygarlıkların saraylarında ve tapınaklarında kullandığı baharat ve çiçeklerin özütleriyle başlayan bu serüven çok büyük ekonomik boyutlara ulaşmıştır.

.....

Ar-ge ,amacı patent üretmek olan bir düşünceyi hayata geçirmek olmalıdır.Patent;özellik olarak dünyada benzeri olmayan bir uygulamanın ifadesidir. Dolayısıyla amacı, patent üretmek olan bir AR-GE; dünyada en azından bir yönüyle benzeri olmayan özel tekniğin ortaya çıkması demektir. Sayısı fazla olan böyle AR-GE faaliyetlerinin toplamı,ülkemizi teknolojik santraller haline getirecektir. İşte bu teknolojik santraller Çin veHint tehdidine karşı bir Türk teknolojik seddi olacaktır.

“Antimikrobial Çorap”                                          KİMYA TEKNOLOJİLERİ , 2005 ,

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

     ...Bakteri ,fungi ,virüsler,algler ve diğer mikroorganizmalar çevremizde daima mevcuttur. Bu mikroorganizmalar ekolojik sistemin gerekli bir parçasıdır. Azot devrinde ,endüstriyel proseslerde ,sağlıklı insan ve hayvan vücut fonksiyonlarında (sindirim,K vitamini sentezi ) mikroorganizmaları görmek mümkündür. Diğer yandan mikroorganizmalar son derece istenmeyen hastalık nedenlerine ,kokulara ve materyallerin(yün,pamuk vb. tekstil mamullerindeki çürüme) geniş oranda yıkımına neden olmaktadırlar. Mikroorganizmaların çoğalmaları için ;nem,besin ve sıcaklığa ihtiyaçları vardır. Bu üç olgu günlük hayatta kullandığımız tekstil ürünlerinde fazlaca bulunmaktadır. Mikroorganizmaların büyümesi için en iyi ortamlardan biri olan halılabuna iyi bir örnek olacaktır.

...İnsanların ve hayvanların (evcil)günlük hareketleriyle, yiyecek ve içeceklerin halıya dökülmesi ve küçük çocukların bıraktıkları artıkların etkisiyle bakteriler ve mantarlar halı üzerinde çoğalırlar. Ayrıca havada uçan mikroorganizmalar dışarıdan içeriye ısıtma ve soğutma sistemleri aracılığıyla taşınarak mikroplar halı üzerinde toplanır. Bu mikroorganizmalardan bazı türleri uygun ortam oluşuncaya kadar uzun zaman halı üzerinde spor oluşturarak yaşamını sürdürebilecek yeteneğe sahiptir

“Neden Antimikrobial Çorap?”                           TEKSTİL& TEKNİK ,Şubat /2006,s-170-178

Doliche Tekstil İşletme AR-GE Müdürü, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

        Bu çalışmanın konusu insan oğlunun dünya ile temas kurduğu ve sağlığı açısından belkide en önemli parçası olan ayaklarının giysisi çoraplarla ilgilidir.Türk çorap üretim sektörü günümüzde Türkiye ekonomisine yıllık yaklaşık olarak 750 milyon dolar katma değer getiren bir büyüklüğe ulaşmıştır. bu rakam Türkiyenin genel ihracatı içerisinde 3 e karşılık gelmektedir. Sektör bu kapasite ile yaklaşık 65 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

...Çorap ihracatında dünya ikinciliği için yarış halinde olan bu sektörde başarılı olmak için yapılması gereken en önemli işlerden biri  teknolojiyi takip edip dünya standartlarında üretim yapmaktır. Antimikrobiyal çorap gibi yeni gelişen konularda söz sahibi olmak günün ve geleceğin anahtarının elde edilmesidir. Bu konuda yapılabilecek en önemli eylem araştırma geliştirmedir. Araştırma-geliştirme here zaman bir adım önde olmanın garantisidir. Bu bilincin yerleşmesi için üniveristeler,sektör kuruluşları ve kamu kurumlarının ilgili birimlerinden oluşturulacak ekipler acil eylem palnlaması yaparak sektöre yön vermelidir. Unutulmamalıdır ki bir toplumun gelişmişlik ölçüsü o toplumunürettiği patent sayısı ile ölçülür.

“Yün Boyamada Reaktif Boyarmaddeler”        TEKSTİL& TEKNİK, Mayıs/2006, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

“Marka Şehirden Mucit Şehre”                                 DÜNYA GAZETESİ, 03/02/2006,s.17, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

Doliche Tekstil İşletme AR-GE Müdürü, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

...Buluş,patent ve pazarlanabilir ürün arasındaki farkın iyi anlaşılmış olması önemlidir. Buluş,yeni bir şey bulma işlemidir. Patent,sınırlı bir süre için buluşu yapan kimsenin haklarını koruyan bir güvence belgesidir. Buluş bir ürün değildir ve patent yalnız başına bir ürün üretmez. Pazarlanabilir bir şey üretmek için,buluş şeklinde yeni bir fikir geliştirilmeli ,üretime uygun bir şekle sokulmalı ve ürünün halk tarafından kabul edilebilir bir fiyata üretilebilmesi için uygun donatıma sahip olunmalıdır.

...Bir düşünün,her yıl gerek organize sanayi bölgesinden ve gerekse Küçük Sanayi Geliştirme Teşkilatından (KÜSGET)patent başvuruları olsa ve her yıl bu başvuru sayıları artsa ne olur?Marka oluşturma konusunda ödüller alan ve Avrupa birliğinin dikkatini ziyadesiyle çeken bu şehir işte"O" zaman marka şehir olabilir.

...Gazinatepin bugüne kadar aldığı yol ulaşacağı limanın çok da uzakta olmadığını gösteriyor.Yeter ki bu gemi sadece yelkenle yetinmesin,içindeki tüm dinamoları çalıştırabilsin.   

"AR-GE ve Gaziantep Sanayisi"                   DÜNYA GAZETESİ, 29/07/2005,s.17, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

Doliche Tekstil İşletme AR-GE Müdürü

...Bir firmanın bilgi departmanı o firmanın AR-GE departmanıdır dersek abartmış olmayız.AR-GE terimi üç faaliyeti kapsamaktadır: Temel araştırma,uygulamalı araştırma ve deneysel geliştirme. 

...Başta ifade edildiği gibi AR-GEnin bazı evreleri vardır. İşte Gaziantep sanayisinde geleneksel bir AR-GE faaliyetini görmek mümkün ancak bu AR-GE faaliyetinin belli bir noktadan sonra sonuç vermediği görülmektedir. Tam anlamıyla yapılacak AR-GE kopyalama ile başlayan üretim sürecinde profesyonelliğe geçişin anahtarı olacaktır. Örneğin bir iplik boyahanesinde boyama proseslerini işletme şartlarına göre ayarlamak,bu uğraş için denemeler yapmak,değişik yöntemleri denemek aslında bir AR-GE faaliyetidir.  

...AR-GE yapısını oluşturmuş bir kurum gelişim süreci içerisinde en önemli günümüz değeri olan bilgininde sahibi olacaktır. Evet bu bilgi ile kopyalama basamağından kendi tekniğini üreten imalatçı oradan da kendi teknolojisini satabilen bir firma yapısına ulaşabilmek mümkündür. Bu aşamada tekniğini kendi üreten bir firmanın marka ve tanıtım çalışmalarında çok fazla zorlanacağını zannetmiyorum.

"Marka ve Doliche"                                                                                                                                  

DÜNYA GAZETESİ, 10/06/2005,s.17

Doliche Tekstil İşletme AR-GE Müdürü, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

Dünyanın tarihi büyük şehirlerine baktığımız zaman o şehrin simgesi olan bir yapıyı muhakkak görürüz. Mesela Paris Eyfel Kulesi ile Roma Pizza Kulesi ile Londra o meşhur köprüsü ile anılır.Üç eski kıtanın gerdanı Anadolu nunincisi İstanbul ise camileri ile kendini tüm dünyaya tanıtır.

...M.Ö 300 yıllarında kurulmuş olan antik kent Doliche,Gaziantep in 10 km kuzeybatısında bulunmaktadır. Antik dönemde önemli ticaret yollarının yakınında bulunan şehir Mezopotamya,Suriye ve Pers krallıkları ,eski Yunanistan ve Roma uygarlıklarından etkilenmiştir.Şehrin erken dönemlerinden beri yakınındaki Dülük Baba Tepesinde bir kutsal merkez yer almaktadır.

...Dünyaca tanınmış Zeugma  antik kenti yanında,kutsal antik tapınağı ile de dünya dinler tarihi için önemli olan Doliche antik kenti,Gaziantepin her yönüyle (ticari,sanayi,kültürel,turizmvb.)tanıtılmasında önemli rol oynayacaktır. Belki de Dülükbaba Tepesindeki Jupiter Dolichenus kutsal alanındaki antik tapınak aslına uygun olarak restore edilip ayağa kaldırılsa Gazi şehrimizin daha da önemlisi ülkemizin önemli bir simgesi olacaktır. Berlindeki Zeus Tapınağı gibi.Kim bilir? 

“Milenyum Sanatkarlığı"                                                                                                                        DÜNYA GAZETESİ, 15/04/2005,s.17

Doliche Tekstil İşletme AR-GE Müdürü, 

Yüksek Kimyager Turan Birimoğlu

Tekstilin üç önemli alanı vardır. giysi ,ev tekstili ve teknik tekstil. Ancak Türkiye teknik tekstil konusunda maalesaf başarısızdır. Tekstil sektörünün önemli merkezlerinden olan Gaziantep de bu başarısızlıktan nasibini almıştır.Gaziantep de bulunan birçok firma kendi teknolojisini üretip bu teknolojiyi rahatça kullanabilme potansiyeline sahiptir.Bu potansiyel onlarca yıllık sanatkarlığın bir mirasıdır.Bu sanatkarlık artık yerini AR-GE faaliyeti yapabilen ve bu faaliyetler sonucu patent üretebilen bir milenyum sanatkarlığına bırakmalıdır.

...Araştırma-geliştirme her zaman bir adım önde olmanın garantisidir. Bu bilincin yerleşmesi için üniversiteler,sektör kuruluşları ve kamu kurumlarının ilgili birimlerinden oluşturulacak ekipler acil eylem planlaması yaparak sektöre yön vermelidir.Unutulmamalıdır ki bir ülkenin sahip olduğu patent ve patent başvuru sayısı yine o ülkenin gelişmişliğini gösteren en önemli veridir.

"Çorabın Serüveni"                   DÜNYA GAZETESİ, 29/09/2005,s.15

Doliche Tekstil İşletme Şefi

Çorap,yalnızca bir örtünme malzemesi olmayıp,insan sağlığı açısından da son derece önemli bir giysidir. Çorap insanın hayatı boyunca çok fazla tükettiği ve kullnadığı giyim eşyaları arasında ömrü en kısa olanıdır.Çorap tarihi incelendiğinde ilk çorabın M.Ö 500-600 yıllarına ait olduğu bilinmektedir. Altay dağları eteklerinde Pazirik mevkiinde yapılan kazılarda bulunan çorapların keçeden yapıldığı belirlenmiştir. İlk yazılı kaynaklarda ise Yunanlı şair Hesedios M.Ö 8.yüzyıl hayvan kılından örülmüş bir ayakakbı astarından söz etmiştir.

...Türk çorap üretim sektörünün 1985 yılındaki kapasitesi yaklaşık 127 milyon çift seviyelerinde bulunmakta iken,2001 yılında bu oran bir milyar iki yüz milyon çiftlik bir kapasiteye ulaşmıştır. 

 Tekstilin Geleceği

Tekstil üretimin de ve ticaretinde söz sahibi olan veya olmaya çalışan en önemli ülkelerin tekstil sanayilerinde , son yıllarda meydana gelen gelişmelerin değerlendirilmesinden sonra,tekstil sanayinin gelecekte sanayileşmiş ülkelerin  üretileceği açıktır.Keşke 1970’li başında bir ara söz konusu olduğu gibi,sanayileşmiş ülkeler,global bir iş bölümü ve işbirliği çerçevesinde,tekstil sanayini el emeğin ucuz ve bol olduğu ülkelere tamamen bıraksaydı.

    

    Bugün başta Pakistan,Hindistan ve Çin olmak üzere bir çok Asya ülkesi şartlarının bütün olumsuzluklarına rağmen hala ihracata yönelik tekstil sanayine büyük yatırımlar yapıyor,ümit bağlıyorlar ise inanınız ki aptallıklarından değil,çaresizliklerindendir, insan gibi yaşamak içindir.

 

     Sanayileşmiş ülkeler tekstil teknolojisinde sağladıkları büyük gelişmeler sayesinde,kendi tekstil tekrar avantajlı duruma getirmeyi başarmışlardır.Bu başarıyla övüne bilirler.Ama unutmamak gerekir ki ,yerküremiz telekomünikasyon ve ulaşımda meydana gelen gelişmelerle her geçen gün küçülmektedir.Bu küçülen dünyada zengin fakir farklılığı küçülmeyip büyüdüğü,bazı ülkeler hala yaşama,var olma savaşı vermek zorunda kaldığı sürece, tam bir huzur olmayacaktır. 

Çorap örme makineleri

           Çorap örme makineleri silindirik şekildeki iğne yatağına sıralanmış iğnelerin yatakla birlikte dönerek, ayakları vasıtasıyla,yatak çevresinde sabitlenmiş kam sistemlerinin yollarından geçerek, yatakların alt kısmında kumaş  topu şeklinde sarılmaktadır.Dolayısıyla,makinenin çalışması esnasında,yatakla beraber iğneler döndükçe,tüp halinde dönmektedir.çift yataklı olanında ,silindirik iğne yatağına ilave olarak ,yatay konumda olan ve kapak iğnelerinin sıralandığı kapak iğne yatağı bulunmaktadır.çorap makine numaraları  çorap makinelerinde silindirik iğne yatağının çapı yada inçteki iğne sayısıyla ölçülür.bu iğne sayısıyla örgü yapısı ve sıklığı değişir.makinenin çalışma prensibi yatağın bir tur dönüşüyle silindirin çevresindeki kam sistemiyle ilmekler oluşmasısıdır.çorap örgüsü bu şekilde oluşur.tabi ki üretim faktörü makine hızı ve örgü sıklığına bağlıdır.

 

             Aynı makinelerden birim zamanda alınacak üretim  miktarı,örgü yapısına da bağlıdır.Örneğin iğne iptali çalışan örgülerde tüm iğnelerin çalışarak ilmek oluşturduğu veya ilmek askı kombinasyonlu yapılara göre daha az üretim elde edilir.

Etiketler: Bilimsel Makalelerimiz
Haziran 05, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR