Girişimcilik

girişimcilik

Girişimcilik Nedir? 

 

Girişimcilik; genel bir çok tanımı da olsa girişim bir işe başlamanın esasıdır.

 

Girişim ekonomik manada para kazanmak için yapılan bir eylemdir.

 

Daha farklı açıdan girişimcilik kişinin hür olma isteğinin gerçekleştirilme girişimidir. Acaba gerçekte öyle mi? 

 

Girişim; girişimcinin olduğu mücadelenin bütünüdür. Bazen bir hayal kırıklığı bazen bir gülünç olma nedeni, stres kaynağı bazen de övgülerin abideleştiği bir eylemin ta kendisi girişimcilik.

 

Ama bana göre girişimcilik deliliğin raporlanmamış hali. Yani girişimci aslında bir delidir. Çılgındır.

 

Girişimcilik Fikirleri

 

Fikirleri değerli yapan, bir pazarı olmasıdır. İyi bir fikir önce pazarı koklayarak geliştirilmelidir. Biri bir restoran, kırtasiye dükkanı ya da butik açmışsa, siz de bir restoran, kırtasiye  dükkanı ya da butik açmayı düşünebilirsiniz. Pazarda gördüğünüz her türlü iş yeri, kopyalanabilir girişim fikirleridir. 

 

İş fikirlerinin bir başka basit kaynağı, olmayanları bulabilen gözlerdir. Belirli bir yerde kitapçı mı yok ya da kuruyemişçi mi, anahtarcı mı yok; bunu görebilen bir kişi, eğer o yönde istekliyse bir girişim geliştirebilir.

 

İş fikirleri bulmanın harika yollarından biri de, tersine düşünmektir. İnsan aklı, aslına bakarsanız bir şeylerin tersini sorguladığında düşünmeye başlar. Örneğin, yelkovanı ve akrebi olan kadranlı saatler, neden "saat yönü" dediğimiz yönde dönerler? Neden "saat yönünün tersine dönmezler" ? Bir sigara şirketi, son tüketicilerin sigarayı bakkaldan ya da marketten almasına alışmıştır. Tersine düşünme, mevcut bir önermeyi tersi ile sorgulamayı içermektedir. Örneğin, müşteriler sigarayı marketten, bakkaldan ya da büfeden almasın. Peki nasıl satılacak bu sigaralar  o zaman? Sigaralar, internetten satılabilir (İnternette iş fikri). 

 

Girişimcilik Özellikleri

 

Bir girişimci ile bir hayalperesti birbirinden ayıran en önemli şey, hayalperestin sadece hayal kurarken, girişimcinin hayallerini hayata geçirmek için uğraşmasıdır.

 

Bir girişimci, her hayalini hayata geçiremez; ama bu arada hangi hayallerin nasıl hayata geçirilebileceği konusunda bir tecrübe kazanır. Otuzlu -kırklı yaşlarına kadar çeşitli projeleri deneyen insanlar sonunda gerçekten onlara hem para, hem saygınlık, hem de ün kazandıracak projeleri daha kolay belirleyebilir. Açıkçası, bu üniversiteden daha verimli bir öğrenme sürecidir denilebilir. Kitapdaki cümleler, kendileri kadar bir şey söylerken bir deneyim kitaplara sığmayacak kadar bilgi barındırabilir. Deneyim kazanmanın yolu ise basittir: Denemek. Hayal kurmaktan öteye geçip, olur mu, nasıl olur diye görmek gerekiyor. 

 

Kaynaklar

-"Kariyerinde varsa Hem İş Olur Hem para kişisel değerinizi markalaştırın"

Etiketler: girişimcilik,girişimci
Mayıs 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR