Jojoba Yağı

jojoba yağı

Jojoba Yağını bir çok yerde duymaktayız. Anavatanı Yeni dünya olan bu mucizevi bitki tüm dünyada bilinmektedir. Bu yazımızda jojoba bitkiden elde edilen yağın özelliklerini tanıyacağız. 

Jojoba Yağı Nedir

Jojoba yağı, yeni kıta yani Amerikada kurak bölgelerde yaşayan jojoba bitkisinden elde edilen bir çok faydası olan bir bitkisel yağdır. Özellikle cilt bakımı ve saç bakımı için oldukça faydalı olan Jojoba yağının elde edildiği jojoba bitkisidir. Jojoba bitkisi, Spurge bitki familyasının en genel ismidir. Ve jojoba bitkisi familyasının tek ismidir.Yarı kurak topraklarda yetiştirilen bir üründür Jojoba bitkisi .Amerika Birleşik Devletleri -Meksika Çöllerinde bulunana bir bitkidir.Jojoba bitkisinin değerli olmasının nedeni tohumlarınan elde edilen Jojaba yağından kaynaklanmaktadır. Bu yağ zeytinyağı mantıgıyla elde edilmektedir. Yağı jojoba tohumlarından yaklaşık yüzde 50 oranında elde edilir. Jojoba yağı ile losyonlar,şampuanlar ve jolelerde kullanılabilir.Ayrıca jojoba yağı lubricants (yağlayıcı olarak) ve diğer uygulamalarda kullanılabilir.Yiyeceklerde sebze yağı olarak veya hidrojenleme yapılarak waks ve mum gibi formlarda üretilebilirnir.Jojoba bitkisi ,20 fit yüksekliğine ulaşabilir ve 10 yılda gelişir.Jojoba bitkisi,Arizona,Kaliforniya,Meksiko bazı önasya ülkelerinde Gana ve Avusutralyada yetiştirilir.

Jojoba Yağı Faydaları 

Jojoba yağı faydaları oldukça fazladır. Jojoba yağınnın en büyük faydası cilt ve saç bakımı üzerindedir. Ayak bakımına el bakımında kullanılır. Kuru ve kırık saçları besler parlaklık verir. Saç şekillendirici olarak kullanılır.

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Jojoba yağının cilde faydaları bakımından oldukça dikkat çekicidir. Cilt bakımında o kadar faydası var ki yeni kıtanın bu yeni bitkisel yağı tüm dünyanın vazgeçilmezi olmuş durumda. Cildi yumuşatır. Çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak için kullanılır. Kuru ciltleri nemlendirir. Akneleri giderir.Cildi yumuşatır. Çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak için kullanılır. Kuru ciltleri nemlendirir. Akneleri giderir.

Cilt bakımında oldukça faydalıdır. 21.Yüzyılın Sıvı Altını olarak nitelendirilebilir. 

Jojoba yağından elde edilen biyodizel normal dizele göre daha verimlidir.Ayrıca ortaya çıkan karbondioksit salınımı daha azdır.

Kozmetik firmaların çoğu ürünlerinde kullanmaktadırlar.

Bu yağdaki kimyasal içerik  insan cildindeki (derisindeki) doğal yağa içeriğine benzemektedir. Böylece çok etkili  bir nemlendicidir. Cildin üzerinde yağ kalıntısı bırakmaz. Masaj için çok uygundur.

Jojoba yağı saça faydaları ciltlere olduğu gibi fazladır. Saçı düzgünleştirir. Saç kırılmasını engeller. Saçları besler, güçlendirir, dökülmesini azaltır, yeniden çıkan saç (ayva tüyleri) tellerini besleyerek daha güçlü çıkmalarını sağlar. Şampuanlarda, kremlerde, saç bakım ürünlerinde kullanılır. İsterseniz direk olarak saç diplerine uygulayabilirsiniz. Burada sizlere bir kaç formül vereceğiz. Saçlarınız artık eskisi gibi olmayacak.

Jojoba yağı ile Saç Bakımı İçin Formüller;

1.Formül :

Yarım çay bardağı jojaba, yağı yarım çay bardağı halis zeytinyağı iyice karıştırdıktan sonra saçınıza iyice uygulayın bir streçle kapatın yarım saat sonra yıkayın. Saçlarınıza 15 günde bir uygulayın. Farkı sadece siz değil herkes görecek.

2.Formül:

Çeyrek çay bardağı jojoba yağı çeyrek çay bardağı tatlı badem yağı çeyrek çay bardağı zeytin yağı içerisine 1 tatlı kaşığı toz haline getirilmiş ceviz kabuğu (kurutulmuş ceviz kabuğu) bunlar iyice karışıtırılır. 1 gün karanlık yerde bekletilir. Saça iyice uygulanır yarım saat beklenir. Sonra saçlar yıkanır.

Jojoba Yağı Sabunu Faydaları

Jojoba Yağı Sabunu, yağ kullanılarak elde edilir. Ancak hiç bir sabun yüzde yüz bu yağdan içermez. Zeytinyağı ya da diğer yağlarla karıştırılarak elde edilir. Burada kullanılan yağ miktarı %5 ya da %10 civarıdır. Bazı sabunlarda ise sadece renk vardır. Yani jojoba yağı yoktur. Buna da dikkat ediniz. Jojoba yağı sabunu faydaları arasında düşündüğünüz gibi saçı beslemesi gelmektedir. Saçların beslenmesinde jojoba yağının içerisinde bulunan etkne maddeler yardımcı olabilirler. Jojoba yağı sabunu faydaları sıralandığında yağının içinde bulunan mineral madde ve vitaminlerin oldukça etkin rolü olmaktadır. Jojoba yağı sabunu faydaları arasında saçın dökülmesini önleme, saçların parlaak olması, daha güçlü uzaması gibi faydaları bulunmaktadır. 

Jojoba Yağının Elde Edilişi 

Jojoba meyvelerinin soğuk preslenmesile elde edilmektedir. Jojoba yağı yağ asidi ve esterlerinden oluşmaktadır, doymamış yağ asitlerince zengindir. Yoğun kıvamı sayesinde cildin nemlendirilmesine yardımcı olur. Traş yüzünden tahriş olan cildin yenilenmesine, cilde nem dengesinin yeniden kazandırılmasına yardımcı olur. Sigara içenlerde deri dökülmesine (hiperkeratoz), cilt kırışıklıklarının giderilmesinde bitkisel bir destekleyicidir. Antialerjendir. Doğum sonrası çatlakların önlenmesinde baz yağ olarak tavsiye edilmektedir.
Kullanımı: Harici: Cilde masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.

Jojoba yağı ne işe yarar diye bir soru sorsak cevabı çok işe yarar olacaktır. Bir Amerikan patentine göre(United States Patent 6846499 ) ,doğumla ilgili uygulamalarda(doğum sonrası tedavilerde),genel cerrahi uygulamalarda,göz hastalıklarında,iç,orta ve dış kulak iltihaplanmalarına ,romatizma ağrılarında eklem iltihaplanmalarında ,kireçlenmelerde,diş eti ve ağız mukozası iltihaplarında ,cilt hastalıklarında koruyucu olarak kullanılmaktadır.Yine bu patentde ifade edildiğine göre ,doğal bir üründür. İyi bir tahriş önleyici,cilt ve mokoza hücre zarları için anti allerjik etki gösterir.Jojoba yağı ,nemlendiricidir,yağlayıcıdır ve düzgünleştiricidir.Antibakteriyel ,anti-inflammatory(iltihap giderici) ve anti oksidantdır.

Jojoba Yağının Kullanılışı;

Saçlara friksiyon yöntemi ile cilde masaj yapılarak kullanılabilir.Avuç içine birkaç damla damlatılır. Gerekli yerlere masaj şeklinde uygulanır.

Yasal Açıklama

Bu ürünler bitkisel gıda takviyeleridir, İLAÇ değildir. Ürünlerin doğru kullanımı konusunda doktorunuzun, eczacınızın ya da diyet uzmanınızın tavsiyelerine uyunuz. Bitkisel ürünler herhangi bir rahatsızlık, teşhis amacı ile kullanılmaz. Doktorunuzun reçete yazdığı ilaçların muadili olarak kullanılmamalıdır.

NOT: Yazımız ArGe yöneticimiz bitkiler üzerine doktora çalşıması yapan Yüksek Kimyager  Turan Birimoğlunun katkısıyla hazırlanmıştır. 

Etiketler: jojoba yağı, jojoba yağının cilde faydaları, Jojoba Yağı nedir, Jojoba Yağı Faydaları, jojoba yağı ne işe yarar
Haziran 25, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR