Sabun ve Sabun Çeşitleri

sabun

Sabun Nedir ? 

Sabunlar yüzyıllardır insanoğlunun kullandığı en eski temizlik ürünüdür. Sümerler tarafından icat edilen sabun odun küllerinin yağlarla kaynatılmasından elde edilmekte idi. Tarihler M.Ö 2500 yılları göstermekteydi Keşfedildiği günden beri değişmeyen nadir ürünlerden birisidir. Sabunlar üretilirken kullanılan bir malzeme alkalilerdir. En çok kullanılan alkali ise sodyum hidroksit yani kostik. Hassas ciltler için alkali sabunlar bazı olumsuz etkiler gösterebilir. Sabunlaşma reaksiyonu sırasında alkaliler yağla sabunlaşma reaksiyonuna girerek olumsuz etkileri kaybolur. Böylece insanoğlunun keşfettiği en değerli ürünlerinden biri olan sabun elde edilmiş olunur. 

Sabun kimyasal bir reaksiyon sonucu oluştuğuna göre bir formülü vardır değil mi ? Sabun yağlarda bulunan çeşitli yağ asitlerinin baz tuzlarından meydana gelir. Suda miseller (kirleri içerisine hapseden) oluşturabilen yüzey aktif maddelerdir. Bu özelliği sayesinde eldeki, ayaktaki, elsbiselerdeki kiri temizler. Sabun kullanımı bir çok salgın hastalıkların azaltılmasını sağlamıştır. 

Alkali içermeyen sabun nedir?

Sabunlar üretilirken kullanılan bir malzeme alkalilerdir. En çok kullanılan alkali ise sodyum hidroksit yani kostik. Hassas ciltler için alkali sabunlar bzı olumsuz etkiler gösterebilir. Alkalilerin pH derecesi yüksektir. Alkali kullanılan sabunlarda pH 9-10 civarindadır. Bu miktar insan cildinin pH miktarından daha yüksektir. İnsan cildinin pH ölçüsü 5-6 aralığındadır. Normal kullanılan sabunlarda ki yüksek pH miktarı bazı ciltlerde bazı olumsuz sonuçlara neden olabilir. Cilt sağlığı bakımından oldukça faydalı yönü olan bu sabunlar, cilt pH ile uyum halindedir. 

Sabun Çeşitleri 

Sabun Çeşitleri, temeli binlerce önce yıllara dayanan sabun eldesi zaman içerisinde bir çok değişime uğramıştır. Sabun çeşitleri ve özellikleri bir çok kişinin dikkatini çekmekte ve kullanılmaktadır. 

Bir çok sabun markaları bu çeşitliliğe bağlı olarak ürün geliştirmektedir. Kullanılan bitkisel yağa, çeşidine, kullanım türüne göre göre sabun markası piyasada bulunmaktadır. 

Doğal Sabun Çeşitleri

Sabun çeşitleri o kadar fazla ki kullanıma ve yapıldığı ürünlere göre değişiklik göstermektedir. Doğal sabun çeşitleri de kullanılan doğal yağlar, ekstraklara göre farklılık göstermektedir. Doğal ürünlerden geliştirilen sabunlara doğal sabun denilir. Bir çok çeşidi bulunmaktadır. Bitkisel ürünlerin katıldığı bitkisel sabun (lavanta sabunu, gliserinli sabun, mantar sabunu, bıttım sabunu, keçi sütü sabunu, kükürt sabunu, gano sabun, eşek sütü sabunu, arap sabunu, çay ağacı sabunu, zeytinyağlı sabun, kükürtlü sabun) sanayide üretilen sanayi sabunu, sivilce ve ciltteki bazı sorunlar için geliştirilen kükürt sabunu, alkali içerdiği için alkali sabun ya da alkali kullanılmadan elde edilen alkali içermeyen sabun gibi. Bu çeşitlemeler daha da çoğaltılabilinir. 

Bir düşünün cildinizde istenmeyen bir sivilce oluştu. Sizi oldukça rahatsız ediyor. Ya da cildinizde sedef sorunu oluştu. Çevrenizdeki insanların size tuhaf baktıklarını düşünüyorsunuz. Ya da saçınız dökülüyor ve bu durumdan baya rahatsızsınız. İşte binlerce yıldır insanoğlunun kullandığı sabunların sorunlarımıza faydalarını her bir sabunun nasıl etki ettiğini görelim ve tanıyalım.

Bitkisel Sabun Nedir?

Bitkisel sabun, bitkisel kaynaklardan elde edilen sabun olarak tanımlayabiliriz. Bitkisel sabunlar kökeni doğal olan yağlardan elde edilir. En başta tabiiki zeytinyağı. Zeytinyağı denilince akla gelecek ilk malzeme belki de zeytinyağlı bitkisel sabunlardır. Bitkisel sabun kavramı bir yönüyle zeytinyağlı sabundan ayırlabilir. İnsan cildi için faydalı olabilecek bitki ekstraktlarının ya da yağlarının kullanılması ile elde edilen sabunlara bitkisel sabun diyebiliriz. Mesela zeytinyağı üretilirken ceviz kabuğu ekstraktı, nar kabuğu ekstraktı, adaçayı ekstraktı, zeytin yaprağı ekstraktı, aynısefa bitkisi ekstraktı daha binlerce bitki ekstrakları sayabiliriz. Bitkisel yağlardan ise özellikle tıbbi aromatik bitki yağlarından elde edilenleri sayabiliriz. Ardıç yağı, acı badem, tatlı badem yağı, çay ağacı yağı, lavanta yağı önemli olanları ayrıca yazımızda bahsedeceğiz. 

Gliserinli sabun, gliserin sabun oluşma reaksiyonu sırasında meydana gelen bir yan üründür. Cilde bir çok katkısı bulunmaktadır. Bu faydalardan ilki cildi nemli tutmasıdır. Cildin ihtiyacı olan suyu tutarak çatlamasını, kurumasını önler. Gliserinli sabunlarda, gliserin ayrıca ilave edilebilir. Böylece cildin olumsuz dış etkenlerden etkilenmesi daha az etkilenir. Gliserinli sabunların içerisine bazen doğal bal ilave edilerek faydalı etkisi daha da artırılabilir. Bal Damlası Speciel Gliserinli Sabun bir örnek olarak verilebilir. Gliserinli Special Sabun Aktivitesi ve durulanma kabiliyeti çok yüksek ,çok amaçlı,genç ve kusursuz ten için süper cilt bakım,güzellik ve TOPİKAL tedavi öncesi önerilen Special Gliserinli saf sabundur. Gliserinli Special Sabun, aktivitesi ve durulanma kabiliyeti çok yüksek, çok amaçlı, genç ve kusursuz ten için süper cilt bakım,güzellik ve topikal tedavi öncesi önerilen Special Gliserinli saf sabundur.

Bıttım sabunu, Güneydoğuda özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt bölgesinde yetişen antep fıstığını herkes bilir. Bıttım antep fıstığının yabani halidir. Bıttım ağacı (menengiç ağacıda derler) doğada yetişir. Bir meyve verir ki faydaları oldukça dillere destandır. Menenğiç. Menengiç meyvesi çekilmemiş karabiber gibidir. Kavrulur, taş değirmenlerde çekilir isterseniz kahve gibi pişirip onlarca faydası olan bir içeceği içebilirsiniz isterseniz sabun içerisine ilave ederek bıttım sabunu (botan sabunu) olarak  kullanabilirsiniz. Bıttım sabunu içerisindeki memengicin cilde verdiği katkı gerçekten harikadır. Yaradanın bir yaratılış mucizesi. Peki bıttım sabunu ne işe yarar. Ciltteki mantar, sivilce, akne, güneş yanığı, sedef, egzama sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Saç dökülmesine, deri dökülmesine önleyici etki olarak işe yaradığı bilinmektedir. Bıttın sabunun faydaları bu kadar mı dersiniz hayır. Bıttım sabunu vücutta oluşan bazı kaşıntıların giderilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Bir sabundan daha ne beklenilir ki. 

Keçi sütü sabunu, keçi sütü eklenerek elde edilen sanundur. Keçi sütlü sabun, sabun yapılırken içerisine belli oranda direk olarak keçi sütü ilave edilir. Keçi sütü sabunu adı üstünde keçi sütünün özelliklerini üstünde taşır. Peki keçi sütü sabunu ne işe yarar faydaları nelerdir. Bir düşünün dünyanın en değerli sütün ile yüzünüzü yıkadığınızı çok harika bir duygu değil mi ? Keçi sütlü sabunu cildi nemlendirerek pürüzsüz olmasını sağlar. Cilt üzerindeki mantar, egzama, sivilce, akne gibi olumsuz sorunların giderilmesinde etkilidir. Cildin renginin açılmasını sağlayarak cildi beyazlaştırır. Peeling etkisi bulunmaktadır. Güneş lekelerini azaltıcı etkisi bilinmektedir. Saç derisindeki kıl köklerini nemlendirerek canlanmalarını sağlar. Böylece saçların dökülmesi önlenmiş olur. Keçi sütü sabunu nasıl kullanılmalı, bir sabunu nasıl kullanıyorsanız o şekilde kullanabilirsiniz. Burada önemli olan sürekli kullanmaktır. Sürekli kullanıldığı zaman etkisini daha erken ve güçlü gösterecektir. 

Kükürt sabunu, sabun içerisine doğal kükürt ilave edilerek elde edilen sabunlardır. Kükürtlü sabun ne işe yarar ? Kükürt sabun faydaları oldukça fazladır. Sivilcelere iyi gelir. Ciltteki akne sivilce gibi sorunlarda kullanılır. Ayrıca deri üzerinde mantar sorunları için yıllardır cilt uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Kükürt sabunu kullanılmasında en büyük etken yüz, el, ciltteki egzama, kaşıntı gibi sorunlardır. 

Eşek sütü sabunu, eşek sütü ile zenginleştirilmiş sabunlara eşek sabunu pardon eşek sütü sabunu denir. Nereden çıktı eşek sütlü sabun? Eşekleri çocukluğu seksenlere gidenler daha iyi bilir. Özellikle küçük şehirlerde sütleri eşek sırtında satarlardı. Tabii satılan sütler inek sütü ya da keçi ve kotun sütü. Yeni nesilin eşekle karşılaşması oldukça zor. Malesef. Hele eşek yavruları yani sıpalar oldukça şirin. Dünyanın en güzel yavrusu deniliyor ki gerçekten hakediyor. Neyse konumuza geçelim eşek sütünün faydaları kansere iyi geldiğinin bilinmesiyle değeri bilinmeye arttı. Daha doğrusu insanoğlu tarafından kullanılmaya başlandı. Eşek sütü üretme çiftlikleri kuruldu. İçelim tadalım derken yüzümüze cildimize sürmeye başladık. Diğer sütlü sabunlarda olduğu gibi A, B1, B2, C ve E vitamini bakımından zengin mineral olarak mağnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko fosfor ve sodyumca zengin. Eee daha ne olsun. Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmakta, cildi beyazlaştırır, cildi beslediği için daha parlak gösterir, gözeneklerin açılmasını sağlayarak hava almasını sağlar. Eşek sütlü sabunun faydaları nedir sorusunun cavabı burada bitmedi. Eşek sütü sabunu saça faydaları yani saç için faydalarına gelelim. Eşek sütü sabunu saça faydalarında en çok öne çıkan saç köklerini güçlendirir böylece saç dökülmelerini önler. Eşek sütü sabunu saça faydaları ile ilgili söyleceğimiz diğer bir konu yukarıda bahsettiğimiz minerallerin saç dökülmesini önlemesidir. Ayrıca saçı güçlendirdiği için saçlar daha sık ve gür kalacaktır. Böylece bir kaç yaş daha gençleşmiş olacaksınız. Eşek sütü sabunu ne işe yarar diye sorulara cevabımız devam ediyor. Yeni çıkmış ayva tüylerinin beslenerek daha gür çıkmasını sağlar.

Arap sabunu, arab sabunu nedir sorusunu soran çokça kişi vardır. Arab sabununun diğer zeytinyağlı  sabunlardan farkı sodyum hidroksit yerine potasyum hidroksit kulanılmasıdır. Böylece daha yumuşak jelimsi bir sabun elde edilmiş olunur. Arap sabununun demek ki araplarla bir ilgisi yok imiş. 

Arap Sabunun Faydaları

Arap Sabunu Saça Faydaları olarak giriş yapalım sabunun faydalarına. Saça daha iyi nufüs ederek saçın daha iyi temizlenmesini sağlar. Saçların üzerindeki yağımsı kirlerin temizlenmesi ile saçlar daha iyi nefes alır, daha iyi kendini onarır. Bu ne demek kepeklerin ortamdan gitmesi demek. Arap sabunu saça faydaları için eklenecek bir şey daha saçların daha sağlıklı uzamasını sağlamasıdır. Cilde de olumlu etkisi bulunmaktadır. Arap sabununu kullananlar bu faydayı çok iyi bilirler. 

Çay ağacı sabunu, çay ağacı yağı kullanılarak elde edilen sabundur. Çay ağacı sabunu, çay ağacı yağının bir çok faydalı etkisini göstermektedir. Başta sivilceler, kara lekeler, akne, güneş lekesi, egzama, mantar, gibi sorunların üstesinden gelmektedir. Çay ağacı sabunu saç içinde faydası bulunmaktadır. Saç üzerinde oluşan saç kıranların giderilmesinde kullanılabilir. Çay ağacı sabunu faydaları için söylenecek bir kaç laf daha var. Antibakteriyel sabun olarak kullanılabilir. Özellikle mantar oluşumunu gidermede kullanılabilir. Ağrılı sivilceler için tercih edilmektedir. 

Zeytinyağlı sabun, zeytinyağı sabunlarda kullanılan en geniş yağ sınıfıdır. Yani zeytinyağı denilince akla gelen ilk sabun çeşidi zeytinyağlı sabundur. Zeytinyağlı sabunun bir çok faydası bulunmaktadır. Saç için yüzyıllardır kullanılan zeytinyağlı sabunlar saç dökülmesini önler, kepekleşmeyi azaltır. Sivilceleri azaltır. Kaliteli tüm sabunların temelinde zeytinyağı bulunmaktadır. 

Ardıç sabunu, ardıç ağacından elde edilen katranla yapılan sabunlardır. Ardıç ağacından elde edilen yağımcı katranın içerisindeki cilde faydalı bir çok doğal madde ardıç katranı sabununu değerli kılmaktadır. Ardıç katranı sabunu faydaları içerisinde sivilceler gelmektedir. Akne sorunu özellikle gençler için ciddi bir proplemdir. Alternatif tıp içerisinde yıllardır kullanılan ardıç katranı sabuna katılarak binlerce yıllık birikimi elimize vermekte. Ardıç katranı sabunu ne işe yarar diyecek olursanız padişah fermanaları kadar uzundur desek abartmış olmayız. Bitkilerin mucizevi dünyası ile ilgili yaptığımız AR&GE çalışmalarında farkettiğimiz ardıç katranı son derece muhteşem sonuçlar vermekte. Saç dökülmesinden, sivilcelerin ya da aknelerin giderilmesinde, egzama sorunlarında, kepeklerde, sivrisinek gibi böceklerin ısırıklarında kolayca ardıç sabunu kullanılabilir. 

Lavanta sabunu

Antibakteriyel sabun, bakterileri öldüren sabundur. Aslında tüm sabunlarda böyle bir özellik bulunmaktadır. Çünkü sabunların pH seviyesi 8-9 civarındadır. Bu aralıktaki sabunla elinizi belli bir süre yıkarsanız elinizdeki bakteriler hatta virüsler, mantarlar ölebilir. Eee peki antibakteriyel sabun nedir sorusu neden var? Biraz felsefe gibi oldu. Antibakteriyel sabunlar bazı özel durumlarda kullanılmak için geliştirilmiştir. Mesela egzama sorunu mesela mantar ya da saçkıran. Bazı mikroorganizmalar mantar bunlardan birisi çok inatçıdır ve güçlüdür. Biz onu bertaraf etmek için özel antibakteriyel ya da antimikrobiyal sabunlar kullanabiliriz. Antibakteriyel sabunlar ne işe yarar faydaları nedir gibi sorularıda böylelikle cevapladır. Antibakteriyel sabunlara örnek bıttım, çam ağacı yağı, lavanta sabunlarını verebiliriz. Şu an üzerinde çalıştığımız gümüş sabunu sahip olduğu gümüşten dolayı oldukça güçlü bir antimikrobiyal sabun olacağını yaptığımız test sonuçlarında görmekteyiz. 

Mantar Sabunu

Mantar sabunu içerisindeki antifungal yani mantar öldürücü etken maddeler sayesinde vücuttaki mantarları gideren sabun çeşididir. Yukarıda bahsettiğim gibi geleneksel yöntemlerle üretilen tüm sabunlar aslında bir nevi mantar sabunu özelliği gösterebilir. Mantar için üretilen sabunlarda daha etkili olması için antifungal etken maddeler ilave edilmektedir.

Mantar Sabunu Faydaları

Mantar sabunu faydaları, kullanımı oldukça kolaydır, sürekli kullanıma uygundur çünkü mantar inatçı bir canlıdır. Sürekli mantar giderici ürünleri kullanmak gerekir. Mantar sabunlardaki en önemli faydalardan biriside sürekli kullanıma uygun olmasıdır.

Mantar sabunu içerisindeki mantar önleyici etken madde sayesinde mantarlı bölge yıkandığında, büyük ölçüde azaldığı görülmektedir. Sürekli mantar sabunun kullandığınızda mantarların zaman içerisinde azaldığını göreceksiniz. 

Ceviz kabuğu sabunu, Ceviz kabuğunda ve yapraklarında mantar, bakteri gibi zararlıları yok eden bir etken madde bulunmakta bilimsel adı juglon. Kahverengi rengi olan bu maddeyi araştırmaya başladığımda dünyada bir kaç universite çalışıyordu (Atina universitesi) Günümüzde adına bir çok patent yazılan bu ürün benim doktora çalışmamda yer almakta. Günümüzde kanser çalışmalarında bitkisel ürün eldesinde çokca kullanılmakta. Ceviz kabuğunden elde edilen sabun saç dökülmesine iyi geldiği bilinmektedir. Sivilcelerin giderilmesinde ceviz kabuğu kullanılmaktadır. Ceviz kabuğu saa uygulanan kınalara eklenerek hem daha parlak renk eldesi için hem de sağlıklı saçlar için kullanılmaktadır. Elde edilen sabunların saç üzerindeki etkisini siz düşünün. Daha parlak, daha güçlü saçlara sahip olacağınızı şimdiden düşünebilirsiniz. Ceviz kabuğu ile elde edilmiş %100 sıkma zeyitnyağından elde edilmiş sabunları sitemizden inceleyip isterseniz satın alabilirsiniz. 

Bitkisel Allantoin içeren sabun. Allantoin Vitamin Kompleksi (hipoallerjenik) içeren sabunlarda bulunmaktadır. Allantoin içeren bitkiler ilave edilerekte sabunlar elde edilmektedir. Allantoin içeren bitkiler cilt için oldukça faydası olduğu bilinmektedir. Allantoin içeren sabun Alkali ve sabun içermez. pH 5,5 sayesinde cildin asit koruyucu tabakasını korur ve stabilize eder. Allantoin içeren sabun Doğal deodorizant etkisi vardır. Gözenekleri ,tahriş etmez ve derinlemesine temizler. Cildi gözeneklere nufüz ederek temizler ve korur. Cildin yağ ve nem oranını düzenler. Cildi kurutmaz,gerginlik yaratmaz ve doğal asitliği korur. Yapay koku ve nemlendirici maddeler içermez. Alkol,mineral yağ ve tahriş edici maddeler içermez. Saçlarda kireç artığı bırakmaz ,saça doğal parlaklık kazandırır.

Etiketler: sabun, Sabun Çeşitleri, Mederma, Alkali içermeyen sabun
Temmuz 12, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR