Tırnak Mantarı ve Tırnak Mantarının Tedavisi

tırnak mantarı

Tırnak Mantarı Nedir ?

 

Tırnak mantarı insanları en çok uğraştıran mantar türlerindendir. Tırnak mantarı türleri insan tırnaklarındaki flora ( bir yapıdaki mikroorganizmaların tümü) şaşırtıcı şekilde mantar çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Ayak tırnak mantarları, Ayak mantarı türlerinde olduğu gibi sadece dermotofitler, mayalar değil bilinen ve bilinmeyen bir çok küf türü de bulunmaktadır.

 

Dermatofitler içerisinde mücadele edilmesi en çok olan türlerdendir. Bununla birlikte maya benzeri mantar türlerinin neden olduğu hastalıkların tedavi edilmesi mümkün olmuştur. Bu konudaki diğer bir zor proplem ise mantarların hızlı bir şekilde yayılmasıdır. 

 

Tırnak Mantarları onikomikoz olarakta adlandırılmaktadır. Tırnak bölgesine yerleşen çeşitli mantarlar, tırnaklara, tırnak altındaki dokuya ve çevresindeki dokuya zarar vermektedir. Ayak bölgesinde görüldüğü için ayak mantar türleriyle benzerlik göstermektedir. 

 

Tinea ungium ve onikomikoz  tırnak enfeksiyonlarının en çok bilindiği şekillerdir. Onikomikoz literatürde “tırnak mantar hastalığı” olarakta bilinmektedir. Burada tinea kelimesi ise ringrom için kullanılan eski bir kelimedir.

 

Tırnak Mantarı Neden Olur?  

 

Tırnak mantarı enfeksiyonuna bir çok mantar türü neden olmaktadır. Tırnak altında etkisini en çok gösteren tür dermatofit türü mantardır. Tırnak mantarlarına neden olan bulaşıcılıktır. Ortak terlik, havlu, çorap kullanımı bulaşıcılığın en önemli nedenidir.

 

Havuzlar, hamamlar, saunalar bulaşmanın en fazla olduğu yerlerdir. Spor salonları, düş odaları gibi yerler oldukça dikkat edilmesi gereken yerlerdir. Özellikle çıplak ayakla yürünüldüğünde tırnak mantarının bulaşma ihtimali yükselir. 

 

Tırnak Mantarı İlacı

 

En iyi tırnak mantarı ilacı arayışı bu rahatsızlığa sahip olanlar tarafından googleda, sosyal medyada aranmaktadır. Tırnak mantarı ilacı, krem, sprey, pomad, jel, hap gibi tanıdığımız ezcane ürünleri şeklinde olabilmektedir. Tırnak mantarının etkili bir şekilde tedavi edilmesinde kullanılan birçok ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar genellikle topikal olarak uygulanır ve mantarın neden olduğu enfeksiyonu tedavi etmek için aktif bileşenler içerir.

 

İlaçlar genellikle antifungal etkiye sahiptir ve mantarın büyümesini engelleyerek tırnakların iyileşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, tırnak mantarı ilaçlarının etkili olabilmesi için düzenli ve sürekli kullanılması önemlidir. Bu ilaçların kullanımı hakkında daha fazla bilgi için bir dermatologla görüşmek önemlidir.

 

Tırnak mantarı ilacı, tırnak mantarı türünün tedavisi için en çok arama yapılan tırnak mantarı enfeksiyonlarının tedavisi oldukça zordur.  Hastalığın nüks etmesi oldukça sıktır. Raporlara göre hastalığın toplumda görülme sıklığı yüzde 12 ile yüzde 14 arasındadır. Ancak bu oranın bazı durumlarda daha da fazla olduğu görülmektedir.

 

Candida spp. türü  dermatofitler veya Scytalidium dimidatum, Scopulariopsis spp. Gini nondermatofit küfleri tırnakları enfekte edebilirler. Bu bulaşma sonucu 4 ana klinik semptomlar görülür. Diğer bir tür ise Trichopyton rubrum, Trichopyton mentagropytes dır.

 

Tırnak mantarı tarafından enfekte olan tırnaklar opaklaşır, incelir, kırılgan ve gevrek hale gelir. Tıp ki kurumuş ekmek gibi. Buna ek olarak mantarın büyümesiyle tırnak plakası yukarıya doğru kaldıralabilir bu da hastaya oldukça acı verebilir. Hatta tırnağın tamamını  kaybedebilir.

 

Tırnak Mantarı Tedavisi

 

Tırnak mantarı tedavisi, kremler, spreyler ve oral yoldan alınan haplarla mümküün olmaktadır. Tırnak mantarı tedavi süreci zaman ister ve süreklilik ister. Tırnak altındaki mantarlı bölgeye ulaşmak oldukça zordur. Bunun için en etkili yöntem mantarlı tırnaklar inceltilerek mantarlı kısıma ulaşılarak krem, sprey ya da herhangi bir kimyasal ile uygulama yapılmasıdır. Bu konuda şunu belirtmek isityorum ki geliştirmiş olduğumuz gümüş kremini mantarlı tırnaklara hiç bir işlem yapmadan uygulayarak çözüm bulan müşterilerimizde oldu.  

 

Tırnak Mantarının tedavi yöntemleri nelerdir ?

 

Tedavi yöntemleri genel olarak şu şekildedir

 

-Cerrahi müdahaleler. Bu yöntem oldukça ileri safhalarda ve şeker hastalarında görülebilir.

 

-Enfekte olmuş tırnağın kimyasallarla giderilmesi. Bu yöntemde fiziksel olarak tırnağın kazınması da mümkündür. Böylece tırnağın antifungal ilaçları hastalıklı olan bölgeye ulaşılması mümkün olur.

 

-Bölgesel antifungal ilaçları tırnak yatağına uygulamak.

 

Tabii bu yöntemler ya çoğaltılabilir ya da bir kaçı birlikte uygulanabilir. Bu tür tedavi yöntemleri deforme olmuş tırnaklar büyüyünceye kadar uygulanmalıdır. Çünkü 6 ay veya daha fazla sürebilir. Cerrahi yöntemlerin başarı oranı genellikle yüksektir. Fakat prosedür hem acıya sebep verebilir hem de tırnak kaybına neden olabilir.

 

Tırnak mantarı tedavisi hakkında bir çok yöntem, ilaç, metot geliştirilmiştir. Kimya alanında yaptığım doktora çalışmalarında bir çok patent inceleme fırsatım oldu. Bu konuda tedavi yöntemlerini patent gözüyle bakmanızı istiyorum.

 

Patentler bilimsel çalışmaların uygulamaya dönüştürmek için geliştirilmiş metotlardır. Tırnak mantarı tedavisi kosununda da onlarca patent başta amerika olmak üzere bir çok ülkede geliştirilmiştir. Buradaki amacım size daha teknolojik ve pratik tedavi yöntemlerini göstermek. 

 

Tırnak Mantarına Patentli Tedavi Yöntemleri 

 

Bu konuda çeşitli patentler yayınlanmıştır. Örneğin Amerika’da yayınlanan USPatent Numaralı 5,063,049 patente göre tırnaklar dezenfektan içeren ojeler geliştirilmiştir. Diğer USPatent 5,696,105 numaralı patent ise kan damarlarını büzen yani  vazokonstriktör olarak mometazon furoate içeren bölgesel kremler kullanılmıştır. Tıbbi cihazların bölgesel solüsyonlarla muamele edilmesi de USPatent 5,464,610 numaralı patente konu edilmiştir. Burada bir plasterin hazırlanmasında salisilik asitin kullanılması izah edilmektedir.

 

Genel olarak bakıldığında tırnak enfeksiyonların yüzeysel uygulamalarında etkisiz olduğu görülmüştür. Ayrıca oral antifungal (mantar giderici) ilaçların hem maliyet kaygıları hem de yan etkilerinden dolayı güvenilirlik sorunları bulunmaktadır.

 

Ağızdan alınan ilaçların etkisi, enfekte olmuş tırnak altındaki dokuda kan basıncının az olmasından dolayı yeterli olmayabilir. Bu yüzden uzun zaman içerisinde ilaç dozajlarının alınması sağlanmaktadır.  Bu yüksek dozlar yan etkilere neden olabilirken enfeksiyonun giderilmesi geçicidir.

 

Tedavi edici diğer bir yöntem ise lazer tedavisidir. Lazer tedavisi yepyeni bir metottur. Oldukça pahalıdır ve uygulama bir uzman  tarafından yapılmalıdır. Bu etmenler de yöntemin pratikliğini zorlayıcı etki göstermektedir.

 

USP 6,403,063 B1 patentinin bildirdiğine Amerika’da 40 yaş üzerindeki kişilerin 40’ında tırnak mantarının neden olduğu rahatsızlıklar görülmektedir. Yine de onikomikoz sorununun tedavisindeki başarı oranı düşüktür. Tedavi edilmesi mümkün olmayan inatçı bir hastalıktır.

 

Türkiye’de geliştirilen TR 2003,1384 (Doliche Tekstil tarafından geliştirilmiştir) numaralı patente göre gümüş iyonlarının pamuk, yün, viskon gibi doğal elyaflara uygulanması sağlanmıştır.

 

Gümüşün mikrop giderici etkisini kullanmak isteyen patent teknolojisi özellikle ayak florasındaki patojen(hastalık yapıcı) mikroplara karşı koruyucu etki göstermektedir. Yine firmanın geliştirdiği gümüş içerikli ayak bakım spreyi hem ayakkabı hem de ayaklar için kullanılmaktadır. Yine ayak bakımı ve koruması için gümüş içeren bitkisel ayak bakım kremi  geliştirilmiştir.

 

 

Sizin için geliştirdiğimiz bize ait patentli gümüş çoraplarımız tırnak mantarı sorunu olanlar için oldukça yardımcı olacaktır. Gümüş çoraplar ayak cildi ile sürekli temas halinde olduğu için tırnak bölgesindeki mantarları sürekli baskı halinde tutmaktadır. Ayakta oluşan tüm mantarlar ve ayak tırnak mantarı için geliştirdiğimiz gümüş çoraplarını uygun indirimlerle satın almak için acele edin.!

Etiketler: tırnak mantarı
Mayıs 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR