Evinizdeki Şifa Küresi: Ceviz Kabuğunun Faydaları

ceviz kabuğunun faydaları

Ceviz Kabuğu Nedir ?  

Ceviz kabuğu, ceviz meyvesinin dışını saran yeşil renkli içerisinde juglon etken maddesini ihtiva eden mucizevi bir üründür. Ceviz kabuğu binlerce yıldır insan oğlu tarafından bir çok alanda kullanılmıştır. Cevizin yeşil kabuğunun faydaları o kadar fazladır ki yüzlerce patente konu olmuştur. Yün boyamasından saç boyamaya boyarmadde olarak kullanılmıştır. 

Ceviz kabuğunun faydaları nelerdir ?

Ceviz kabuğunun faydaları oldukça fazladır. Ceviz kabuğunun faydaları o kadar fazla ve çeşitlidir ki saç bakımından mantar sorunlarının giderilmesine sivilcelerin bertaraf edilmesinden kanser tedavisinde kullanılmasına kadar bir çok konuyu kapsar. Ceviz kabuğu konusu benim için oldukça eski bir konudur.

Yeni bir kimyager iken mezun olmuş araştırmaya hevesli bir genç kimyager iken cevizin kendisine kafayı takmıştım. Ceviz o kadar mucizevi bir bitkidir ki meyvesi beynin daha efektif çalışmasına katkıda bulunurken kabuğundaki etken madde olan juglon kanser tedavisinde kullanılmakta ve adına yüzlerce bilimsel makale, patent çalışması yapılmaktadır. 2000 li yıllarda bir ilaç firmasına yaptığım danışmanlıkta juglon konusunda Atina üniversitesi ve birkaç batı üniversitesi çalışmakta idi. Amerikadaki 2008 mortgage krizinde ilaç firması başka bir firmaya satılınca danışmanlık serüvenimde yarım kaldı.

Ceviz kabukları ne işe yarar sorusunun muhatabı bir etken maddedir. Yeşil ceviz kabuğundaki faydalı olan etken madde juglondur. Yani işin sırrı kabuğunda. Juglon bir naftakinon yapısına sahip oldukça marifeti büyük bir moleküldür. Yeşil ceviz kabuğunda oldukça fazla miktarda bulunan juglon etken maddesi faydasını bu kabuğun işlenmesi ile görebilir. Yeşil ceviz kabuğu suyunun faydalarını sağlayan aslında büyük ölçüde bu etken maddedir. Şimdi başlık başlık faydalarını ne işe yarar olduğunu görelim.

Ceviz Kabuğu Sivilceleri Giderir

-Sivilceleri giderir. Sivilceler bakteriyel etkilerle kontrolden çıkan özellikle gençlerin bir baş belasıdır. Sivilce bölgesindeki bakterilerin temizlenmesi sivilcelerin etkisini azaltabilir. Ceviz kabuğu suyunun faydalarını burada görebiliriz. Burada yeri gelmişken size bir uygulama formülü vereyim. Ceviz kabuğundan neler yapılır bir bakalım. 

Ceviz Kabuğu Kürü

Ceviz kabuğu kürü nasıl yapılır, faydaları nelerdir sorularını duyar gibiyim. Gerek saç bakımında saç beyazlamasının giderilmesinde gerek sivilce giderilmesinde ve gerekse mantarların iyileştirilmesinde binlerce yıldır kullanılmış olan bitkisel kürler bulunmaktadır. Unutmadan birde güzellik için kınaların içerisine daha canlı ve kalıcı renkler elde etmek için ceviz kabuğu kürleri hazırlamıştır. Size burada doktora çalışmam sırasında geliştirdiğim kürlerden bırakmak istiyorum. Faydalı olacağına inanıyorum. 

Ceviz kabuğu kürü 1 :  

Sayın hocamız Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu hocamızın çokça behsettiği ceviz bitkisinden geliştirmiş olduğum bir kürden bahsedelim. Bir avuç dolusu yeşil ceviz kabuğunu alın (kurutulmuş ceviz kabuğu da olur. Zaten yeşil taze kabuğu her zaman bulmak zordur. Burada ceviz yaprağı da kullanabilirsiniz) İki su bardağı suda (hazır su olması ya da önceden kaynatılmış suda olur) 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Koyu kahverengi bir su elde edeceksiniz. Kahverengi su bizim işimize yarayacak kısım. Süzdükten sonra kabukları atmayın kurutun. Sonra çiçeklerinizin toprağına bir tatlı kaşığı olarak ilave edin ki topraktaki mantarlar ölsün. Gelelim süzüntüye dolaba bırakın. Her gün sivilce bölgenize bir pamukla ya da peçete ile pansuman yapar gibi uygulayın.

Ceviz kabuğu kürü 2 :

Ayaklarında koku olanlar birkaç tane taze ceviz yaprağı alarak bunu ayak parmaklarının üzerlerine kaplasınlar. Daha sonra bir çorap giyerek taze ceviz yapraklarının birkaç gün orada kalmasını sağlasınlar. Sonucu gördüğünüzde şaşıracaksınız.

Ceviz kabuğu suyunun saça faydaları

Ceviz kabuklarının faydaları arasında ilk gelecek aslında saçlardır. Saç bakımında yüzyıllardır kullanılan bir bitki olan ceviz insanoğlu için hala sürprizlerle dolu. Arge birimimizin başında olarak doktora çalışması yapmaktayım. Doktora konum ceviz kabuğundan juglon eldesi ve antimikrobiyal tekstil ürünleri eldesi. Ceviz ağacının bir çok yerinde; meyvesinin iç zarında yani perdesinde, yapraklarında, yeşil kabuğunda juglon etken maddesi bulunmakta.

Juglon nedir?

Juglon ile ilgili inanılmaz bilimsel makale, patent ve yayınlar bulunmakta. Ceviz zarının faydalarının sırrı da yine bu etken maddeden kaynaklanmakta. Juglonla bir çok metal kompleksler elde edilmekte beyin, akciğer, pankreas, karaciğer kanserleri başlıca olmak üzere bir çok kanser türlerinde tedavi edici olarak kullanılmakta.

Gelelim saça olan faydalarına saç diplerini güçlendirir. Saç rengini ana rengine dönüştürmede yardımcıdır. Saç boyası olarak bir çok üründe katkı maddesi olarak kullanılır. Doğal boyalarda renk kalitesini artırmak için kullanılır. Kınalarla birlikte kullanılarak daha güçlü saç renkleri elde edilir. Ceviz kabuğunun saça faydaları bu kadar değil.

Juglonun onarıcı etkisinden dolayı saç diplerindeki hücrelerin onarılmasını hızlandırır. Saç derisinin güçlenmesinden dolayı kepek oluşumunu azaltır ve önler. Saça parlaklık verir. Saçların beyazlanmasını önler. Bahsettiğimiz gibi doğal bir saç boyarmaddedir.

Ceviz zarının faydaları

Ceviz meyvesi o kadar faydalı ki her parçasında bir şifa bulunmakta. Cevizin iç kabuğunun en önemli faydası kanser konusunda yardımcı ürün olarak kullanılmasıdır.  Ceviz iç zarının faydasındaki etken içerdiği bir çok antioksidan madde olabilir.

Nitekim bir bilimsel makalede Ultrasonik destekli ekstraksiyonda fenoliklerin (özellikle (+)-kateşin hidrat, juglon, vanilik asit, kafeik asit, ferulik asit, sinapik asit, salisilik asit ve ellagik asit gibi maddelerin varliği bulunmuştur ki bu maddeler oldukça fazladır. Zaten kanser konusunda yukarıda bahsetmiştik özellikle juglon etken maddesi üzerine bir çok çalışma yapılmaktadır.

Ceviz iç kabuğunun diğer bir faydası öksürüğü kesmesidir. Bronşlar üzerine yumuşatıcı ektisi bulunduğu bildirilmektedir. Ceviz iç zarının balgam sökücü olarak kullanılması oldukça eski bir uygulamadır. Alzaymır hastalığına iyi gelmesi.

Ceviz perdesi faydaları

Ceviz perdesi meyvenin etrafında bulunan biraz sert olan kısımdır. İngilizce olarak Partition denilmektedir. Bu kısımda da yine juglon etken maddesi bulunmaktadır. Öksürük, balgam sökücü olarak perdenin çayı kullanılmaktadır.

Ceviz zarı çayını ya da perde çayını şu şekilde yapabilirsiniz: Bir tutam perdeden alıp bir su bardağı kaynamış suya atınız. 2 dakika kısık ateşte kaynatınız. Çayınız kahverengi olunca hazır demektir.

Ceviz ne işe yarar ?

Ceviz meyvesi bol miktarda omega 3 yağı ihtiva etmektedir. Omega 3 beyin aktivitelerinde hafıza güçlendirici olarak zaten kullanılmaktadır. Burada ceviz meyvesinin 100 gramındaki maddeleri bırakıyorum. Adamlar yani bilim insanları üşenmemiş bunları bulmuşlar. Ceviz kabuğu ne işe yarar sorusuna cevap ararken ceviz meyvsinin faydalarından bahsetmemek olmazdı. 

Karbonhidrat (g) 13,71 6,9, Protein (g) 15,2 20,5, Yağ (g) 65,21 70,8, Lif (g) 6,7 6,7, Kolesterol (mg) 0 0, Sodyum (mg) 2 2, Potasyum (mg) 441 450, Kalsiyum (mg) 98 99, A vitamini (iu) 20 30, C vitamini (mg) 1,7 2, Demir (mg) 2,91 3,1, Kül (g) 2,5 2,5, Su (g) 3.5 3.5, Fosfor (mg) 380 380, Magnzeyum (mg) 121 131, Tiamin (mg) 33 33, Riboflavin (mg) 9 13, Niasin (mg) 9 9, Enerji Değeri (kcal)654, Eser miktarda silver ion. 

Ceviz Gümüş İyonu

Ceviz gümüş iyonu, şimdi diyeceksiniz doktor bu ne? Evet cevizde gümüş iyonu bulunmakta. Yanlış anlaşılmasın kabukta değil cevizin içinde yani yenilenebilir kısmında. Ceviz, beyin sağlığı için çok faydalı olan gümüş iyonlarını içeren tek besin kaynağıdır ve gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organ beyindir.

Yağlı tohumlardan ceviz, yüksek oranda doymamış yağ asitleri (omega-3 ve omega- 6) ve gümüş iyonları tüketicilerin beyin sağlığı ve beslenmesinde önemli bir role sahiptir. Ayrıca, daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.

Kalp-damar hastalıkları, kanser ve yaşlanma gibi çeşitli hastalıklara karşı koruyucu rol oynar. Ceviz ürünleri sağlığa, özellikle kalp ve damar sağlığına olan yararları nedeniyle kahvaltılarda sıklıkla tavsiye edilir. Yüksek doymamış yağ asidi içeriği nedeniyle ceviz yağı daha uygundur.

Burada ceviz meyvesindeki gümüşten bahsetmek istiyorum. Ceviz, gümüş içeren tek besin kaynağıdır. Beyin sağlığı için çok faydalı olan iyonlar ve gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organ beyindir.

Cevizin içindeki zar ne işe yarar konusuna tekrar döndüğümüzde kanser hücrelerine iyi geldiği, akiciğer konusunda özellikle öksürük ve balgam konusunda faydalı olduğu bilinmektedir. Burada iç kabuğu toplayıp çay yapılarak içelebileceği gibi ceviz ile birlikte tüketilmesi de tavsiye edilir.

Ceviz kabuğu ayak kokusu ve ayak mantarı

Bu konuda geçmişten gelen bir çok öğreti bulunmaktadır. Evet ayak kokusuna ve ayak mantarına yeşil kabuğu ve yaprağı gayet iyi gelmektedir. Hatta bizim ArGe çalışmalarımız sonucu ceviz kabuğu ekstraktı ile geliştirdiğimiz ayak bakım kremi ürünümüz bulunmaktadır.

Ayak kokusu ve mantarı için ceviz kabuğu ekstraktı kullanılır. Ayrıca ceviz yaprağı ekstraktıda kullanılabilir. Hatta burada size bir pratik bir formül daha vereyim;

Ceviz kabuğu faydaları oldukça fazladır. Bereketli bir bitki olan ceviz ile ilgili kimyager olduktan sonra yüksek kimyager çalışmalarımda ve en son doktora çalışmalarımda bir fiil olarak çalışmaktayım. Amacım ülkemizde hemen hemen her yerde yetişen ceviz bitkisinden katma değerli ürünler elde ederek başta ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve insanımızın daha ucuz ve doğal ürünlere ulaşmasını sağlamaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi buradaki bilgiler sadece tavsiye niteliğindedir. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi herhangi bir sağlık problemlerinde hekimlere başvurmanız şiddetle tavsiye edilir.

Ceviz kabuğunun özütüyle saçlaranıza iyi gelecek bir sabun geliştirdik. %100 doğal yağlardan elde ettiğimiz el yapımı sabunlarımızı incelemek için ceviz kabuğu sabununa tıklayınız. Sizlere uygun kampanyalarımızı kaçırmamak için acale edin...!

Referanslar

Akça, Y., 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Ofset Matbaası, Tokat. 356 s

BİNİCİ H.İ., vd.(2021) Nutritional Composition and Health Benefits of Walnut and its Products Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Atatürk University Journal of Agricultural Faculty

Trandafir I,(2017)  Phenolic Profile and Antioxidant Capacity of Walnut Extract as Influenced by the Extraction Method and Solvent, International Journal of Food Engineering

Etiketler: ceviz kabuğu suyu faydaları
Mart 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR