Kekik Yağı ve Kekik Yağının Faydaları Nelerdir

kekik yağı

 

Kekik Yağı Nedir ?

Tabiat Eczahanesinden "Kekik ve Kekik yağı" Yeryüzü her yönüyle bizler için hazırlanmış ve sayısız nimetlerle donatılmıştır. Şifalı bitkiler bakımından ülkemiz zengin kaynaklara sahip kılınmıştır. Şifa vesilesi bitkilerden biri olan kekiğin latince ismi Thymus serpyllum L. dir. Kekik, tarih boyunca değişik maksatlarla kullanıla gelmiştir.

Eski Mısırlılar mumyalama işleminde mantar ve bakteri gibi mikroorganizma üremesine karşı kekiği kullanırlardı. Günümüzdeki ileri teknolojik metotlarla yapılan araştırmalarda, kekiğin yaprak ve çiçeklerinde timol, simol, karkavoldan oluşan yüksek miktarda uçucu yağ, ayrıca saponin, fenolik bileşikler(acı madde)demir ve kalsiyum tuzları bulunduğu tesbit edilmiştir. 

Kekik yağı, birçok faydalı bileşen içeren bir bitkisel yağdır. Bu yağ, özellikle çeşitli aromatik bileşenler, antioksidanlar ve antiinflamatuar maddeler içerir.

Kekik Yağı Faydaları

Kekik yaı faydaları o kadar fazla ki üzerine yüzlerce farklı disiplinlerde yani alanlarda çalışma yapılmıştır. Yine bizim bir çalışmamız da tekstil üzerinde olacaktır. Evet tekstil ve kekik yağı ne alaka değil mi ? Arge düşünce biçimi olursa iş buraya kadar gidiyor.

Neyse gelelim kekik yağının faydalarına;

Kekik yağı, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonları, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca baş ağrıları, stres ve uykusuzluk gibi sorunların önlenmesinde de kullanılabilir.

Kekik yağı, cildi temizler ve cildi nemlendirir. Ayrıca, cildi güzelleştirmek ve anti-aging etkisi oluşur. Kekik yağı, cildi nemlendirir ve cildi yeniler. Cildi temizler ve cildi nemlendirir.

Kekik yağı, ayrıca bağırsak sağlığını korur ve mide rahatsızlıklarını önler. Kekik yağı, ayrıca vücutta yağ yakımını hızlandırır. Kekik yağı, ayrıca vücutta yağ yakımını hızlandırır.

Sonuç olarak, kekik yağı birçok faydalı özelliği olan bir bitkisel yağdır. Bu yağ, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonları, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca cildi temizlemek, cildi nemlendirmek, bağırsak sağlığını koruma ve yağ yakımını hızlandırmak gibi faydaları vardır. Ancak, kekik yağının kullanımı ile ilgili olarak doktorunuza danışmanız önerilir.

Kekik Yağı Ne İşe Yarar 

Kekiğe ve kekik yağına  tıbbi olarak iltihap giderici, ağrı dindirici, güçlendirici, balgam söktürücü, ferahlatıcı, immun sistemi takviye edici, dezenfekte edici ve hazmı kolaylaştırıcı özellikler verilmiştir. Batı dünyasında "fakirlerin antibiyotiği "olarak bilinen kekiğin ve kekik yağının, hastalığa sebep olan mikroorganizmaları ve virüsleri öldürücü vasfı,   uzun süreden beri bilinmektedir.

İnsanoğlu bütün bu bilgileri okuyup inceledikten sonra öğrenirken, karıncalar sevk-i ilahiyle tabiattan topladıkları kekik tohumlarını, yuvalarının çevresine serpmektedirler. Karıncalar yuvalarını, kekikle sur gibi örerek, virus ve bakterilerin saldırılarına karşı korumaktadırlar.

Taze yaprak ve çiçeklerinden hazırlanan kekik yağı, nezle, bronşit, boğmaca, ses kırıklığı, grip, üşütme astım, idrar yolu enfeksiyonları, kansızlık, sinir bozukluğu (nevrasteni) baş ağrısı ve strese karşı kullanılır. Kekik yağının kokusu uyarıcı ve iştah açıcıdır.

Kekik yağı yarıca, romatizma, gut, kas ve eklem ağrılarına karşı da faydalıdır. Ayrıca karaciğerin safra sentezini artırıcı ve bağırsak paraziti düşürücü hususiyetleri de bilinmektedir. Yukarıda sözü edilen şikayetlerden herhangibiri görüldüğünde, kekik yağı günde bir kesme şeker üzerine 2-3 damla damlatılarak alınır.

Antiseptik hususiyetinden dolayı, seyreltilmiş kekik yağı, yara ve bir temizlemede,yanık ve morlukların tedavisinde kullanılır. Aşırı dozda kekik yağı kullanımı, tiroit bezinin aşırı çalışmasına (hipertiroid)sebep olabilir.   

Etiketler: Kekik Yağı,kekik yağı faydaları,
Mayıs 31, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR