Kolloidal Gümüş Suyu : Doğal Bir Antimikrobiyal

Kolloidal Gümüş Suyu

Kolloidal gümüş suyu nedir?

 

Kolloidal gümüş suyu yada kolloidal gümüş , ticari olarak satılan ve mikroskobik saf gümüş tanecikleri içeren bir üründür. Genellikle tanecikler demineralize su veya başka bir sıvı içinde süspanse (dağılmış olarak ) edilir. Bu form oral kullanım için pazarlanmaktadır. Oral olarak yeni içilerek alınmaktadır.

 

Kolloidal gümüş suyu kullanımı

 

Aklımıza bir soru takıldı şimdi. Kolloidal gümüş suyu kullanımı hakkında. Gümüş suyu nasıl kullanılır. Bir çok kullanım şekli bulunmaktadır. Ağız yoluyla alındığı gibi yaralar üzerine lokal olarak uygulanabilinmektedir. Diyabet ayak yaralarında, yanıklarda, açık cilt yaralarında kullanılmaktadır.

 

Kolloidal Gümüş Suyu Faydaları

 

Kolloidal gümüş genellikle antimikrobiyal, antibakteriyel ajan ve topikal bir yara örtüsü olarak bilinmektedir. Bazı bilimsel çalışmalarda soğuk algınlığını daha hızlı iyileştirebileceğini, vücudu daha iyi iyileştirebileceğini ve hatta kanseri veya HIV'i tedavi edebileceği hakkında bilgi verilmektedir. Gümüş iyonu faydaları, kullanılacağı alana göre farklılık göstermektedir. 

 

Aslında koloidal gümüş suyunun faydası gümüşün sahip olduğu etkilerle alakalıdır. Gümüş yüzyıllardır tıpta kullanılmış, tüberküloz ve artritten uçuklara ve kansere kadar bir çok sorunlarda etkileri araştırılmıştır (1). Gümüş komplekslerin kanser tedavisinde kullanımı ile ilgili bir çok bilimsel çalışmalar bulunmaktadır (3).

 

Koloidal gümüş suyunun faydaları ile ilgili olarak bugün bile, birçok alternatif uygulayıcı, kolloidal gümüşün bağışıklık fonksiyonunu destekleyerek ve hem yaygın hem de şiddetli enfeksiyonları önleyerek veya tedavi ederek sağlık yararları sunduğuna inanmaktadır. Aksine iddialara rağmen, bir kısım bilim adamının düşüncesi kolloidal gümüşün vücutta bilinen bir işlevi olmadığıdır.

 

Kolloidal gümüş suyu neye iyi gelir?

 

Bir çok kronik rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Sedef ve egzama gibi inatçı deri hastalıklarına iyi geldiği bildirilmiştir. Öncede olan ya da yeni olan yanıkların olumsuz etkisini gidermede de iyi geldiği bilinmektedir. Yanık tedavilerinde yardımcı ürün olarak kullanılmaktadır. 

 

Kolloidal gümüş suyu zararları

 

Gümüş suyu zararlı mı? Kolloidal gümüş suyu zararları hakkında  net olarak bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu olduğu düşünülmektedir. Çünkü tüm oral kullanımlarda bazı yan etkilerin görülebileceği bilinmektedir. Kolloidal gümüş alan kişilerde herhangi bir ani yan etki görülmeyebilir.

 

Endişeler daha çok, kolloidal gümüş kullanımının uzun vadeli sonuçlarıyla ilgilidir. Çünkü partiküller yavaş yavaş birikir ve kendilerini özellikle deri olmak üzere organ ve dokulara yerleşir. Yani gümüş suyu zararlı mı değil mi konusu ürünün doğru yerden alınması, aşırı kullanımının olmaması, uzman hekimlerin bilgisi dahilinde tüketiminin sağlanmasında dahilinde zarar değilde yukarıda ifade edildiği gibi faydası olacaktır. 

 

Zamanla bu, dokuların mavimsi gri bir renk değiştirdiği argyria (Gümüş madeninde çalışan işçilerde görülebilen bir çeşit rahatsızlık) adı verilen kalıcı olabilen şekil değiştiren bir duruma yol açabilir (4). Diş etleri genellikle ilk önce etkilenir, ardından deri, gözler, tırnaklar ve daha derin doku katmanları izlenir. Baş ağrısı, yorgunluk ve miyoklonik nöbetler de meydana gelebilir.

 

Gümüşün iç organlar için hangi toksisiteye yol açtığı net olmasa da, hayvan çalışmaları, aşırı yüksek seviyelerin böbrek ve karaciğer fonksiyonunu engelleyebileceğini, merkezi sinir sistemine zarar verebileceğini ve kemiklerden kalsiyum salınımını tetikleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca yapılan araştırmalar, gümüşün kansere neden olmadığını öne sürmektedir.

 

Gümüş Suyu Nedir?

 

Gümüş suyu olarakta nitelendirilen koloidal gümüş suyu gümüşün nanoparçacıklarıdır. Gümüş, çeşitli metodlarla (elektroliz, indirgenme) nanoboyutlarına indirgenir. Böylece çoğu sorunlara deva olarak nitelendirilen  kolloid gümüş elde edilmiş olur. Nanogümüş hakkında bir başka yazımızda bahsetmiştik o yazımızı inceleyebilirsiniz. Gümüş genellikle güvenilir ve etkili bir antimikrobiyal metaldir. Gumus suyu içerisinde trilyonlarca metalik halinde gümüş kürecikleri bulunur. Bu küreciklerin her biri Cengiz Hanın ordusundaki cengaverler gibi etki gösterirler. Karşıdaki mikropsa mikrobu yok ederler, kanserse kanser hücrelerini yok ederler. Gumus suyunun gücü trilyonlarca oluşan bu gümüş küreciklerinden gelmektedir. 

 

Gümüş iyonu nedir ?

 

Gümüşün su içerisinde moleküler olarak dağılmasına gümüş iyonu ya da gümüş iyonlu su diyebiliriz. Gümüş iyonu, bakteri hücresi büyümesini engellemek için hücresel metabolizmayı olumsuz yönde etkiler.. Silver iyonları bakteri hücreleri içerisine absorbe edildiği zaman ,gümüş iyonları solunumu, eletron transfer sisteminin temel metabolizmasını ve mikrobiyal hücre membranındaki maddenin taşınmasını bastırır.

 

Gümüş iyonları aynı zamanda Gümüş kaplamalı ürünler ve gümüş tozlarının yüzeyinde aktif oksijen üreterek bakteriyel büyümeyi inhibe etmektedir. Gümüş antimikrobiyal amaçlar için toz formunda, metal ikameli zeolit, metal kaplamalı non woven kumaşlar çapraz bağlı kumaşlar olarak çalışılmıştır. 

 

Bir diğer teknolojide gümüş teknolojisidir. Gümüş, ayak kokusununda içinde bulunduğu bir çok sorunun başlangıcı olan mikropların bir çoğuna karşı etkilidir. Gümüş iyonları ve gümüş bazlı bileşikler mikroorganizmalara karşı yüksek toksik özellik göstermektedir. Gümüş iyonları oligodinamik (Oligodinamik etki metal iyonlarının düşük konsantrasyonlarında bile hücre, spor, mantar, virus gibi canlılar üzerindeki toksik etkisi olarak tanımlanır.

Bu antimikrobiyal etki Merkür, Gümüş, Bakır, Demir, Kurşun, Altın, Aluminyum iyonlarında görülü.) olarak tanımlanırlar. Çünkü az konsantrasyonlarda bile bakteriyal etkisi yüksektir. Saf gümüş metali birçok çözücüde çözünmezdir. Metalik gümüşten daha fazla gümüş katyonları elde etmek için en iyi yol; bu metalin yüzey alanını arttırmak ve nanotoz şeklinde elde etmektir.

 

Bu durumda oksidasyon prosesi daha hızlı oluşur. Fakat nano boyutlu metal partiküller agregat oluşturmaya meyillidir. İyi disperse olmuş gümüş nano tozlar elde etmek ve hazırlama, uygulama ve depolama boyunca agregasyonu önlemek için tercih edilen yol silika materyaller içinde onları dopant olarak kullanmaktır. 

 

Gümüş Suyu Kanser Kullanıcı Yorumları

 

Kolloid gümüş bir çok faydası olduğu bildirilmektedir. Bağışıklık sistemini uyarabildiğini ve vücudun kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olduğunu iddia ediliyor. Ayrıca takviyenin yara iyileşmesine yardımcı olabileceğine, cilt bozukluklarını iyileştirebileceğine ve grip, zatürree, uçuk, göz enfeksiyonları, zona, kanser ve AIDS gibi hastalıkları önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine karşı bir çok görüş bildirilmektedir. Kanser konusunda bağışıklığı güçlendirdiği için faydası olduğu yorumları olmakla beraber ciddi bir veri bulunmamaktadır. 

 

Burada inanılan görüşlerin yanı sıra gümüş suyunun bazı kanıtlanmış özellikleri de bulunmaktadır. Nedir bu özellkler; güçlü antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antiinflamatuar etkiler gösterdiği bir çok bilimsel çalışma ile desteklenmiştir (2). Böylece gümüş suyunun oral yoldan kullanımı ile ilgili düşünceler artmaktadır. Gerek Amerikada ve gerekse diğer gelişmiş ülkelerde kolloid gümüş suyu ile ilgili bir çok üretim yapılmakta ve  satılmaktadır.

 

Sonuç olarak gümüş ile ilgili yıllarca yaptığımız bilimsel ve inavatif çalışmalarımızda gümüşün çok değerli bir element olduğunu hayretle görmekteyiz. Gümüş ve gümüşün diğer  ürünleri (nano gümüş, koloidal gümüş, gümüş bileşikleri vb) ile ilgili yapılması gereken bir çok daha çalışmanın  olduğunu biliyoruz ve ArGe birimimiz çalışmalarına devam etmektedir.

 

Not : Koloidal gümüş suyu kullanımı gibi tüm sağlık ürünlerinin kullanımında uzman hekimlere başvur vurulmasını şiddetle tavsiye etmekteyiz.

 

Referanslar

1-Birimoglu T., (2010). Gümüş Tuzu Kullanarak Elde Edilen Tekstil Ürününün Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep

2-Birimoğlu, T., Şimşek M.H, (2003). Antimikrobiyal Tekstil Mamülünün elde edilmesi için bir proses.  TR Patent,  20031384. 

3- Chena X, Yanga Q, Inhibition of Proteasomal Deubiquitinase by Silver Complex Induces Apoptosis in Non-Small Cell Lung Cancer Cell, Cell Physiol Biochem 2018;49:780-797

4- Lencastre A, Lobo M, João A. Argyria -- case reportAn Bras Dermatol. 2013;88(3):413-6. doi:10.1590/abd1806-4841.20131864

 

 

Not: Çok yönlü kullanılan gümüş ürünleri için e mail adresimizden ([email protected] ) veya 0 541 354 86 58 numaradan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: Kolloidal Gümüş Suyu, kolloidal gümüş suyu kullananlar, kolloidal gumus suyu, gümüş kolloidal, kolloidal gümüş suyu eczane, gümüş suyu ilaç, kolloidal gümüş nedir, kolloid gümüş, gümüş suyu sprey, kolloidal gumus,Gümüş iyonlu su
Aralık 05, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR