Markamızın Çıkış Kaynağı

doliche

Doliche, dolichenos ya da dolichenus UNESCO ya göre dünyanın ilk kurulan en eski şehridir. Dülük’teki Jüpiter Dolichenus Tapınağı Roma Dönemi’ne ait en eski inanç merkezi. Amerikalı yazar George Thomas “Klınan The Newlook of World Ranking” adlı eserinde “işte şehirlerin yaşları, Gaziantep (Doliche)dünyanın en yaşlı ilk kurulan şehridir”. İfadesini kullanarak sıralama şu şekilde devam etmektedir. 

1-Türkiye-Gaziantep yaş tarihi 5600
2-İsrail-Jeru-Salem yaş tarihi 5000
3-Irak-Kıskan yaş tarihi 5000
4-Zuhire-Siwtonlant yaş tarihi 5000
5-Türkiye-Konya yaş tarihi 4500

Dülük’teki Jüpiter Dolichenus Tapınağı Roma Dönemi’ne ait en eski inanç merkezi. Dülük M.Ö. 700.000 yıllarına tarihlenmekte olup, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olarak gösterilmektedir.Dülük’te Keber tepesinde yapılan bilimsel kazılarda Alt Paleolitik çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuştur. Bu taş aletler özgün bir karakter kazandığından literatürde “Dülükien” olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde barınma için kullanılan bir mağara (Şarklı mağara) da bulunmuştur.

Dülük; Teşup, Zeus ve Jüpiter Dolichenus inançlarının kült merkezidir. Burada Hitit imparatorluk döneminde (M.Ö. 2.bin) gök ve fırtına tanrısı Teşup’un tapınağı mevcuttu. Teşup sol elinde şimşek demetiyle, sağ elinde çift ağızlı paltayla boğa üstünde durur halde taş üzerine kabartmaları işlenmiş, bronz heykelcikleri yapılmıştır. Hellenistik ve Roma döneminde Teşup’un işlevi aynı, fakat sadece adı Zeus ve Jüpiter olarak değişmiştir. Roma’lı askerler tarafından Jüpiter Dolikhenos kültü sevilip büyük saygı görmüştür. Kendilerine güç versin diye, Jüpiter Dolichenus’un küçük heykelciklerini kolye olarak boyunlarına takan askerler, bu dini Roma’ya kadar yaymışlardır. 

Dülük’de Mitra inancı da mevcuttu. Dünya’da bilinen yer altına inşa edilen Mitras tapınaklarının (Mithraeum) en büyüğü, Dülük’te Keber tepesinin güney eteğinde bulunmuştur.

Etiketler: doliche,doliche antik şehri,doliche ne demek
Mayıs 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR