Kadınların Kabusu Vajinal Mantar İçin Pratik Önlemler

vajinal mantar

Vajinal Mantar Nedir ?

En olmadık yerde en olmadık zamanda kaşıntınız oldu mu?

İstemediğiniz bir ortamda istenmeyen kokular gelmeye başladı mı?

Siz bir kadınsanız ve cevabınız evet ise sizde vajinal mantar proplemi bulaşmış olabilir. Eğer bu konuda bilgi almak istiyorsanız size bilgi verebilirim. Ben kimim? Ben kimya alanında doktora yapmış bir kimyagerim. Çalışma alanım antimikrobiyal bitkisel ürünler. Ayrıca öğrencilik zamanında Covid19 ile ilgili Tübitak'ın destek verdiği bilimsel bir projede görev aldım. 

Haydi başlayalım. 

Vajinal Mantar, Vajinal mantar enfeksiyonu, mukoza ve ciltle ilgili  derilerde oral mukoza, vajinal mukoza ( vaginal ) ve genital bölgeleri kapsamaktadır. Bu bölgelerdeki vajinal, oral, genital enfeksiyonları bakteriler tarafından meydana gelsede en genel formu Candida mantar türleri ve herpes virusleridir.

Vulva vajinal enfeksiyonları (kadınlardaki dış genital organ) Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Corynebacterium minutissimum veya herpes simpleks Tip I veya Tip II virusler tarafından meydana gelmektedir. 

Vajinal koku, tüm bu enfeksiyonların sonucunda oluşabilen kötü kokulardır.

Genital mantar enfeksiyonları, genel  mantar enfeksiyonu olarak nitelendirebinir. Vajinada oluşan mantarlar, vajinitler, kasık mantarları genital mantar enfeksiyonlarından en önemlilerindendir.

Vajinal Mantar Neden Olur?

Vajinitler, yani vajinanın enfeksiyonları mantar, parazit veya bakteri enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelirler. Bazı durumlarda bu etkenlerin ikisi veya tümü birden beraberce enfeksiyon yaratırlar. 

Kadınların yaklaşık yüzde 75 i hayatlarında en az bir kez, önemli bir kısmı ise senede iki veya daha fazla vajinal mantar enfeksiyonu atağı geçirirler. Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, uzun süren antibiyotik kullanımı ve tedavi edilmemiş şeker hastalığı mantar enfeksiyonunu kolaylaştıran etkenlerdir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir Vajinal mantar belirtileri en yaygın olanları şunlardır; 

İdrar yaparken ağrı ve yanma.

Vulvada ve vajinal açıklık çevresinde kaşıntı veya tahriş.

Vulvada ağrı veya tahriş.

İlişki sırasında ağrı. 

Kızarık ve şiş vulvar ve vajinal dokular. 

Bazı kadınlarda anormal vajinal akıntı olmaz. Diğerlerinde beyaz topak (lor benzeri) veya sulu vajinal akıntı vardır. 

Bir maya enfeksiyonunun semptomları, bakteriyel vajinoz (vajinanın bakteriyel bir enfeksiyonu), trichomoniasis (cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon) ve dermatit (tahriş olmuş cilt) dahil olmak üzere bir dizi başka duruma benzer. 

Kaşıntının mayadan mı yoksa başka sebeplerden mi kaynaklandığını bilmek çoğu zaman mümkün değildir. Böyle durumlarda bir hekime başvurmak en mantıklısıdır. 

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Candida Albicans veya Torulopsis Glabrata adı verilen iki mantar türünün neden olduğu bu vajinit türünün en sık görülen bulgusu vulva ve vajinada yoğun kaşıntıyla birlikte peynir kesiği şeklinde, beyaz renkli, kokusuz akıntıdır. Bazen akıntı çok yoğun olabilir.

Dış genital bölgede enfeksiyonun kendisine ve kaşıntıya bağlı olarak kızarıklık ve ödem oluşmuş olabilir. Bazı durumlarda kaşınmanın yarattığı tahriş idrar yaparken yanmaya neden olabilir. İleri durumlarda vajinal mantar enfeksiyonları ilişki esnasında ağrıya da neden olabilmektedirler. 

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Maya enfeksiyonu da kandidiyazis olarak adlandırılan bir mantar enfeksiyonudur. Maya enfeksiyonu  vajina içerisinde daha  belirgin olarak bulunur. Maya enfeksiyonu vajina bölgesinde  bazı tahrişlere  neden olur.

Maya enfeksiyonu, cinsel ilişki yoluyla erkek partneride  etkileme eğilimindedir. Özellikle sünnet olmayan erkeklerde bu enfeksiyonu yakalama ihtimali daha yatkındır. O bir şekilde kadınların çoğunluğu  yaşamları boyunca herhangibir  maya enfeksiyonunundan etkilendikleri  tahmin edilmektedir. Bu maya enfeksiyonu bilhassa vajinal mantar enfeksiyonlarıdır.

Maya enfeksiyonları çoğunlukla kadınların vajina bölgesinde bulunur ve  ciddi sorunlara neden olur.

Maya enfeksiyonun nedeni çoktur. Fakat maya türlerine göre farklı nedenleri bulunur. Ancak en önemli nedeni, korunmasız  cinsel ilişkiden kaynaklanmaktadır. Candida albicans türü, vajinal mantar enfeksiyonlarının ana nedenidir.

Candida türü cinsel ilişki sırasında her iki partnerede bulaşabilir. Korunmasız cinsel ilişkilerin çoğu maya enfeksiyona neden olur. Candida türünden kaynaklanan hastalıklar, vajinada, rektumda veya ağızda meydana gelmektedir. 

Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal mantar tedavisi nasıl edilir. Bu sorunun cevabını ararken uzman hekimlere başvurmak önemlidir. Vajinal mantar tedavisi, ağızdan alınan bir hapı veya vajinal bölgeye uygulanan bir tedaviyi içerebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisi genellikle bir vajinal krem veya tablet içerebilir. Kremi veya tableti yatmadan önce bir uygulayıcı aparat ile vajinanın içine uygulanmaktadır. Tedavinin süresini vajinal mantar enfeksiyonun şiddeti belirler.

Vajinal mantar hap tedavisi

Hap tedavisi yani oral tedavi, ağızdan alınan ilaçlarla tedavide flukonazol (Diflucan) adı verilen reçeteli bir hap oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için başka bir seçenektir.

Çoğu kadının yalnızca bir doza ihtiyacı var iken daha karmaşık enfeksiyonlara sahip kadınlar (örneğin, altta yatan tıbbi sorunları, tekrarlayan maya enfeksiyonları veya ciddi belirti ve semptomları olanlar) ilk dozdan 72 saat (üç gün) sonra ikinci bir doza ihtiyaç duyabilir.

Flukonazolün yan etkileri hafif ve seyrektir, ancak mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve döküntü içerebilir. Flukonazol, bir dizi ilaçla etkileşime girer; Endişeleriniz varsa doktorunuza, hemşirenize veya eczacınıza sorun. Gelişmekte olan bebeğe potansiyel zarar verme riski nedeniyle gebelik sırasında flukonazol önerilmemektedir.

Vajinal Mantar Kremi

Vajinal mantar tedavisinde en çok kullanılan ürünler hiç şüphesiz kremlerdir. Vajinal kremler uygulanabilir açısından kolaydır. Vajinal mantar enfeksiyonlarda ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Vajinal mantar kremi, diğer bu tür kremlerde olduğu gibi mantar öldürücü bir etken madde içerir. Böylece vajinada oluşan mantarların yok edilmesi sağlanmış olur. Vajinal mantar kremi ayrıca gliserin gibi nemlendirici içerebilir.

Vajina veya çevresindeki cildin tahriş olmasını önlemede oldukça faydalı olabilir. Vajinal mantar kremleri ayrıca bitkisel ekstraktlar ya da yağlar ihtiva edebilir. Bazı bitkisel yağlar hem cildin beslenmesini sağlar hem de antimantar özelliğinden dolayı vajina mantarını tedavi edebilir.  

Vajinal Mantar Spreyi

Vajinal mantar spreyi, vajinal mantar tedavisinde kullanılan ürünlerden birisidir. Bazen kremlerin yanında yardımcı ürün olarak verilebilir. Vajinal mantar spreyi, yine içerisinde mantar öldürücü etken maddeler ihtiva eder.

Vajinal mantar spreyi kullanılması oldukça kolaydır. İz leke bırakmayabilir.

Mantar giderici sentetik etken maddelerin yanında doğal bitkisel ekstraktlar da bulunabilir. Bu alanda kullanılan bitkilere örnek aynısefa bitkisinin ekstraktı olabilir. 

NOT : Tüm hastalıklarda olduğu gibi mantar hastalıklarında(vajinal mantar ve tedavisinde)  bir uzman doktora başvurmanız gerekmektedir. Burada ifade edilen bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Etiketler: vajinal mantar,vajinal mantar tedavisi
Mayıs 31, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR