Ayak Mantarı ve Tedavisi Nedir? Ayak Mantarına Ne İyi Gelir

ayak mantarı

Cinsel tatminden sonra en çok zevk veren şey nedir?

Ayak mantarı olanlar bunu tahmin edebilir. Mantarlı parmak aralarının kaşınması ile oluşan zevk. Ama daha sonra oluşan kanamalı yaralar. 

İşte Ayakta mantar sorunu olanlara güzel haberlerim var.

1999 yılından beri mikropları yok eden ürünleri geliştiren bir doktor kimyager olarak ayak mantarı nedir, nasıl giderilir ve ayak mantarı çözümü hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bu yazıyı okuduktan sonra sizin aklınızda böyle bir proplem kalmayacağına inanıyorum. 

Ayak mantarı nedir ?

Ayak mantarı nedir diye bir soru sorulduğunda bu kavram ile ilgili birçok tanım bulunmaktadır. Ayak mantarı, ayak cildinde kaşıntı, kötü koku, deri dökülmesi, kızarıklık, pullanma, renkli halkalı şekillerle kendini gösteren genellikle bulaşan bir deri hastalığıdır. Ayak mantarına neden olan mantar fungal, fungus, athlete's foot olarakta adlandırılan, gözle görülmeyecek kadar küçük olan bir mikroorganizmadır. Bu konuda binlerce bilimsel makale ve patent geliştirilmiştir.

Ayak Mantarı Çeşitleri 

Ayak mantarı çeşitleri mantarın bulaştığı yere ve türüne göre değişir. Ayak parmaklarının aralarında, topukta, ayak tabanında, bilekte farklı etkilerle bir çok çeşidi bulunmaktadır. Ayak mantar çeşitlerinin ortak noktası renkli yapıların oluşması, çoğu zaman kaşıntının olması ve istenmeyen kokuların oluşmasıdır. Gerek tür çeşitleri yani çeşitliliği gerekse bulaşabilme kabiliyeti bu hastalığı essiz kılmaktadır. Zaten ayak mantarı tedavisi de oldukça komplekstir.

İnsan ayağı mantar enfeksiyonlarına yatkındır. Örneğin atlet ayağı mantarı, kolayca ve hızlıca bir kişinin ayağını enfekte edebildiği için çok yaygındır. Peki atlet ayağı nedir. Bir tür mantar hastalık türüdür diyebiliriz. Hatta önlem alınmasına rağmen. Ayaklar bir kere enfekte olduktan sonra artık onları kurtarmak oldukça zordur.  Ayak tozları diğer ilaçlar belirli ölçüde etkili olabilirler. Ancak zaman içerisinde etkinliklerini kaybederler. Bununla birlikte birçok yöntemin yan etkileri olabilir. (USPatent US5834031)

Ayak Mantarı Belirtileri 

Ayak mantarı belirtileri nelerdir? Ayak mantarı görüntüleri incelendiğinde bu belirtiler daha iyi anlaşılır. Bu sorunun cevabı için mantarlı ayakların görüntüleri incelendiğinde bazı genel durumlar görülmektedir. Bunlara pul pul dökülme, kızarıklık, belirli lezyonlar örnek olarak verilebilir. Şiddetli ayak kaşıntısı, ayak parmak arası kaşıntısı, ayak derisinde pullanma, ayak cildinde yanma, renk değişikliği, gibi semptomlar ayak mantarı belirtileri için spesifiktir. Enfeksiyon ayak parmaklarında beyazlama ve sürekli sulu bir forma neden olmaktadır.  Ayakların üstündeki derinin kabarması, kuruması, pul pul dökülmesine neden olabilir. İnsanların yüzde 15-25 arasında ayak mantarı görülmektedir. İşin diğer kötü yanı mantarın vücuda yayılmasıdır. Ayrıca diğer insanlara kolayca yayılabilmesi. 

Ayak Mantarı Neden Olur?

Ayak Mantarı neden olur sorusunun cevabı bir kaç tanedir;

En önemli nedeni bulaşıcı olmasıdır. Havuz, hamam, spor salonları, duş gibi mekanlardan ve ortak kullanılan havlu, terlik gibi eşyalardan kolaylıkla bulaşabilirler. Çeşitli ayak hastalıkları. Bazı ayak hastalıkları sonucu ayak derimizdeki mikrop çeşidinde değişiklikler olur. Bu değişimler sonucu bazı tür mantarlar ayakta hastalıklara neden olurlar.

Bağışıklığın azalması. Sürekli oluşan hastalıklar. Kullanılan ilaçlar bağışıklığı zayıflatır. Bu da ayakta fungal hastalıkların oluşmasına neden olur. 

Kalitesiz ayakkabılar. Kalitesi ayakkabılardaki malzemeler ayak cildini olumsuz etkiler. Ayakta zaten zararsız olarak var olan mantarların zararlı olarak çoğalamalarına neden olurlar. 

Diğer bir neden ise Sıcakta ayak mantar hastalıkları artıyor. Adıyaman Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Selda Işık yaz aylarında terleme ve aşırı nemin etkisiyle ayak mantar hastalıklarının arttığına dikkat çekti. Dr. Işık,‘Mantarlar havadan, topraktan, hayvanlardan ve diğer insanlardan bulaşabilen mikroorganizmalardır. Kepeklenme,kaşıntı,kızarıklık, sulantı gibi deri bulgularına yol açarlar. Sıcak, nemli, kirli ve hava almayan ortamlarda kolay çoğalırlar.

Farklı mantar tipleri farklı organ ve dokularda mantar enfeksiyonu oluşturabilir. En sık tırnaklar, ayaklar, kasıklar olmak üzere, saçlı deri, eller, yüz, ağız içi ve gövde gibi alanlarda da görülmektedir.’dedi.

Mantarın tedavisinin mümkün bir hastalık olduğunu aktaran Dr. Işık’ın verdiği bilgilere göre, mantar hastalığının tedavi edilmezse aile bireylerine,yakın çevreye bulaştırma ve vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali yüksek.

Tedavi edilmeyen ayak mantarlarına selülit, erizipel (yılancık) gibi enfeksiyonlara sık rastlanıyor. Çocuklarda görülen saç deri mantarlarında da kalıcı saç kayıpları, kellikler gözleniyor. Tedavi sonrası tekrarlama riski yüksek olduğu için doktorun önerdiği tedaviye ek olarak koruyucu önlemlere dikkat etmek gerekiyor.

Ayak mantarı tedavisi

Ayak mantarı tedavisi, ayak mantarının ilaçları olarak, mantarlı bölgeye topikal (bir bölgeye sürülen mantar kremi, ilaç) olarak kullanılan maddeler; alilaminler (naftifine ve terbinafin), azoller (clotrimazol, mikonazol nitrat, tiokonazol, sulkonazol nitrat, bifonazol ve ekonazol nitrat) siklo piroks olamin vb. Bu ilaç etken maddeleri ile üretilen ilaçları cilt doktorları uygun biçimde hastaya önermektedir. Böylece ayak mantarına ne iyi gelir ya da nasıl geçer sorusunun cevabıda burada saklı. Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi herhangi bir rahatsızlıkta bir doktora başvurunuz. Burada anlatılanlar sadece tavsiyedir. 

Ayak mantarı tedavisi olarak bunlardan hangisinin diğerine göre daha etkili olduğu tam olarak bilinmemektedir. Son yıllarda geliştirilen teknoloji gümüştür. Ayak mantarı tedavilerinde gümüşün kullanılmasının bir çok nedeni bulunmaktadır. Gümüş güvenilir olan mikrop öldürücü bir elementtir. Buradaki güvenirlik sağlık açısından insan vücuduna etkisidir.

Gümüş kullanım alanına sağlığın eklenmesi son 50 yılda ciddi oranda artmıştır. Özellikle yeni tür antibiyotiklerin bakteriler üzerindeki kısıtlı etkisi bilimi yeni alternatiflere itmektedir.

Bakteriler kendilerine karşı kullanılan antibiyotiklere karşı bağışıklık geliştirmede üstlerine yoktur. Gümüş bu gücü yapısındaki elektron diziliminden fiziksel özelliğine kadar bir çok etkenden almaktadır. Ayak sağlığına gümüşün etkisini incelemek üzere bir çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Ayak mantarı türleri gibi mantarları gidermede gümüşün bir çok faydası bulunmaktadır.

Ayak mantarının tedavisinde ilk önce teşhis oldukça önemlidir. Bir uzman hekime ilk önce başvurulmalıdır. Uzman doktor gerekli incelemeleri ve testleri yaptırdıktan sonra en uygun teşhisi koyacaktır. Genellikle mantar vakıalarında  cilt üzerinden bir pamukla örnek alınır ve uygun şartlarda mantar türü hakkında bilgi almak için çoğaltılır. Ayak mantarı tedavisinde farklı bir çok yöntem bulunmaktadır. Zaten cildiye uzmanları bu konuda kişileri yönlendirmektedir. Bazı vakıalarda ağız yoluyla antifungal (mantar öldürücü) ilaçlar almak gerekebilir. Bu daha inatçı mantar türleri için veya daha ileri rahatsızlıklarda söz konusudur.

Ayak Mantarı İlaçları 

Ayak mantarı ilaçları, ayaklar üzerinde görülen mantar türlerinin giderilmesi amacıyla geliştirilen ilaçlardır. Ayak mantar ilacı, kremlerden spreylere kadar haplardam jellere kadar çok çeşitlilik göstermektedir. Kremler en çok kullanılan ilaçlardandır. Daha önce bahsettiğimiz gibi ayakta oluşan mantarların sorunlarında uzman hekime başvurulması doğru teşhis ve ilaç seçiminde etkili olacaktır. En çok kullanılan ilaçlar şunlardır. Başlıca kullanılan ayak mantarı ilaçları aşağıdaki gibidir. 

Ayak mantarı ilaçları, bu enfeksiyonların etkili bir şekilde tedavi edilmesi için önemli bir çözüm sunar. Ayak mantarları, kaşıntı, kızarıklık, döküntü ve kötü koku gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde yayılabilir ve rahatsızlığın artmasına yol açabilir. Ancak, doğru teşhis ve uygun tedavi ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür.

Ayak mantarı ilaçları, farklı formlarda ve etken maddelerle piyasada bulunmaktadır. En yaygın kullanılan yöntemler arasında antifungal kremler, merhemler, spreyler ve jeller yer alır. Bu ilaçlar, mantarların büyümesini engelleyerek enfeksiyonun yayılmasını durdurur ve semptomları hafifletir.

Özellikle ayakların temiz ve kuru tutulması, tedavi sürecinin etkinliğini artırmada önemlidir. Ayrıca, pamuklu çorapların giyilmesi ve sık sık ayakkabı değiştirilmesi de enfeksiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Ayak mantarı ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak önemlidir. Uzman hekim, enfeksiyonun ciddiyetine göre en uygun tedaviyi reçete edecektir. Ayrıca, tedavi sürecinde düzenli takip ve doktorun önerilerine uyum da tedavi başarısını olumlu yönde etkileyecektir.

Ayak mantarı ilaçları, bu rahatsızlığın etkili bir şekilde tedavi edilmesinde büyük öneme sahiptir. Doğru kullanım ve uygun önlemlerle birlikte ayaklardaki mantar enfeksiyonlarından kurtulmak mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki sağlık profesyonellerinin önerilerine dikkat ederek hareket etmek, tedavinin başarısını artıracak temel unsurlardan biridir. Unutmayın, sağlıklı ayaklar mutlu bir yaşamın anahtarıdır. Ayak mantarı ilacı konusunda detaylı bilgi için doktorunuza danışmayı unutmayın.

Ayak mantarı kremi, içerisinde ayakta oluşan mantarlara karşı iyi gelen sentetik veya doğal bitkisel bileşenlere sahip olan kremlere denir. En iyi en kısa sürede en etkili olan mantar kremi hangisidir arayışı her zaman yapılmaktadır. Bunun bir net cevabı bulunmamaktadır. 

Ayak mantarına iyi gelen krem arayışı bu sorunu yaşayanlar için sürekli artmaktadır. Eczanelerde bulunan ve hekimler tarafından tavsiye edilen belli başlı kremleri buraya toparladık. 

Birçok ayak mantarı merhemi, hap, ilacı ve aparat geliştirilmiştir. Ayak mantarı kremi özellikle mantar rahatsızlıklarında en çok kullanılan tıbbi ürünlerdendir. Burada önemli olan kremde kullanılan antifungal (mantar yok eden madde) etken maddelerin türüdür. Mantar kremi kullanılacak bölgedeki mantar türüne göre seçilmelidir.

Doktora çalışmam sırasında yaptığım yüzlerce mantar önleyici bitkisel veya laboratuarda elde edilmiş kremlerde önemli olanın ayak mantarının türüne göre kremlerinin seçilmesi gerektiğidir. Burada en iyi ayak mantar kremini seçecek kişi uzman hekimlerdir. Aşağıda uzman hekimlerin seçtiği en çok kullanılan ayak mantarı için kremler verilmiştir. 

En iyi en etkili mantar kremi hangisi diyerek araştırma yapanlara geliştirmiş olduğumuz gümüş içerikli mantar kremini incelemesini tavsiye edebiliriz. Bitkisel ayak mantar kremi olarak sunulan krem sahip olduğu etken maddelerle ayak sağlığı için ideal. Ayak mantarına üçlü set olarak sunduğumuz bu sette ayak mantarı için gümüş çorap bulunmaktadır. Ayak ve ayakkabılarda rahatlıkla kullanacağınız gümüş ayak mantarı spreyi hem ayaklarda hem de  ayakkabılarda kalmış mantarların giderilmesinde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Travazol Krem

En çok kullanılan kremdir. Doktorların tavsiyesi ile genel olarak günde 2 kez ayaktaki sorunlu bölgeye uygulanır. Maya, Dennatofitlere ve mantarlara karşı etkili olan ayak mantarına iyi gelen bir antimikrobiyal kremdir yani ilacıdır. Her 1 gram krem, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir. Etken maddesi olan izokonazol nitrat, imidazol grubundan geniş spektrumlu bir antifungaldir. 

Exoderil krem

Mantarlarda ve egzemalarda kullanılan bir kremdir. İltihabi deri yüzey sorunlarında doktorlar tarafından tavsiye edilir. Etken maddesi Naftifin Hidroklorürdür. Deri ve tırnak mantar türlerinde kullanılır. 

Oceral Sprey

Sprey olarak kullanılan oceral sprey kremlerin kullanımına göre daha kolaydır. Sorunlu gölgeye sprey olarak uygulanır. Her 1 ml çözelti, 10 mg oksikonazole eşdeğer miktarda 11,47 mg oksikonazol nitrat içermektedir. Güçlü bir antifungal etken maddedir. Saç kıranlarda da kullnılmaktadır. 

Ketoral Krem 

Şampuan olarakta bulunan ketoral krem oldukça güçlü bir kremdir. KETORAL deri kremi her bir gramında 20 mg ketokonazol içerir. Etken maddesi ketokonazol maddesidir. Daha çok ilerlemiş güçlü mantar rahatsızlıklarında kullanılır. 

Ayak Mantarı Merhemi

Ayak mantarı merhemi olarakta aranan aynı sefa kremi tırnak mantarına karşı uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayak mantarı bitkisel tedavi konusunda tavsiye edilen en önemli bitki özü aynısefa bitkisidir. Ayak mantar merhemi olarak bir çok ülkede üretilmektedir. 

Ayak Mantarı Spreyi 

Ayak mantarı spreyi tedavi sürecinde en çok kullanılan ürünlerden birisidir. Ayak mantari spreyide kremler gibi antifungal etken maddeler ihtiva etmektedir. Spreylerin kullanımı oldukça pratikdir. Bu yüzden doktorların ilk önce yazdığı ürünler ayak mantarı spreyleridir. Tabii sadece kullanım kolaylığı spreylerin tercih sebebi değildir. Bazı durumlarda mantarın türü ve şiddetine göre kremlerle birlikte spreyler önerilmektedir. 

Ayak mantarı türleri

Ayakta oluşan mantar türleri nelerdir. Bu türleri görülme sıklığına göre aşağıda açıklamaya çalıştım. Ayak mantarı türleri oluştuğu bölgeye ve şekline göre değişiklik göstermektedir. Başlıca ayak mantarı türleri;

Parmak arası mantarı

Parmak arasında görülen parmak arası mantarı tıp bilimindeki adıyla intertriginöz. Ayaklarda en çok görülen türüdür. Serçe ayak parmak aralarında görülme oranı daha da fazladır. Parmak aralarında kaşıntı, yanma, kanamalı yara oluşumu ayak tabanına yayılabilen enfeksiyona neden olabilir. Parmak arası mantarına ne iyi gelir diyerek arayanlara aşağıda evde yapılacak bitkisel ürünler verilmektedir. 

Makosen (Hiperkeratotik)

Bir japon asilzadesini hatırlatan makosen mantar türü, ayak tabanında ve ayağın kenarlarına yayılarak kendini belli eder. Derinin tahrişi, pullanması, kuru hale gelmesi, kaşınması ile kendini belli eder. Tedavi edilmesi önemlidir aksi takdirde derinin kalınlaşmasına ve yarılmasına neden olur.

Kabarcıklı (Vezikülobüllöz) 

Kabarcıklı ayak mantarı ile de bilinen bu tür nadir görülür. Ayağın alt tarafında derinin su toplanması ile kendini belli eder. Oluşan bu kabarcıkla zaman içerisinde patlayarak kendini belli eder. Tedavi edilmediğinde ayağın parmak aralarında, ayağın alt ve üst kısmına yayılır. 

Ayak mantarı türleri oldukça inatçıdır. Bu yüzden sürekli baskılanması gerekir. İşte gümüş çoraplar bu konuda bir çok cildiye uzmanı tarafından tavsiye edilmektedir. Gümüş çorapları ayak cildi ile sürekli temas halindedir. Böylece çoraptaki gümüş ayak cildi üzerindeki bakterileri ve özellikle ayak mantarlarını baskılar.

Ayak mantarı konusunda yapılan araştırmalarda en uygun koruma yönteminin temizlik olduğu tespit edilmiştir. Koruyucu ayak bakımı olarak ta adlandırılabilecek bu konu sorunun başlamadan bitmesi demektir. Gümüş çoraplar, ayak cildi üzerinde pozitif etkiyi yansıta bilmektedir. Ayak cildi üzerindeki bir çok negatif etkiyi giderebilir. 

Ayak mantarına ne iyi gelir

Ayak mantarına ne iyi gelir, bir çok bitkisel ürün iyi gelmektedir. Kına, ceviz kabuğu, çay ağacı yağı, kekik yağı, lavanta yağı, aynısefa çiçeği ekstraktı ve yağı, elma sirkesi, zahter suyu ve yağı, sarımsak ayak mantarına oldukça iyi gelir. Ayak mantarına iyi gelen biktilerle ilgili detaylı bilgiyi ayak mantarına kesin çözüm yazımızdan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Yukarıda ifade edilen tedavi ilaçlarının yanısıra iyi gelen bir çok bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Ayak mantarına iyi gelen bitkileri bu sayfada topladım.

Ayaklarında bu sorunu yaşayan kişilerin bize çeşitli platformlardan sordukları en çok soru "ayak mantarı nasıl geçer". 

Gümüş teknolojisi, insanoğlunun çok eskiden kullandığı bir sistemdir. Su kaplarının ya da şarap gibi içeceklerin daha uzun ömürlü ve lezzetli olması için gümüş kaplarda saklanmasının bilinmesi gibi. Dünya medeniyetlerinde bir çok örnek bilinmektedir. Yirminci yüzyılın başlarında bebeklerin gözlerinin sterilizasyonunda gümüş nitratın kullanılması Amerika’da uygulanmakta idi.

Daha sonra Organik Kimyanın gelişmesiyle birçok antibiyotik ürünler sentez edildi. Fakat bu sentez antibiyotiklere mikropların buna ayakmantarlarıda dahil bağışıklık göstermesi uzunca bir zaman sürmemiştir. Bundan dolayı binlerce yıldır kullanılan gümüş, altın, platin gibi ajanlara tekrar bakmak gereği hissedilmiştir. Böylece gümüş kimyası kavramı adlandırabileceğimiz büyük bir Ar-Ge sektörü gelişmiştir.

Türkiye de Doliche Tekstil Ar-Ge si tarafından geliştirilen TR20031384 patentin konusu “Antimikrobiyal tekstil eldesi” dir. Bu patente göre gümüş uygun şartlarda tekstille birleştirilmiştir. Epidemiyoloji (salgın hastalıklar ve tedavisi ile ilgili çalışmalar)çalışmaları sonucu ayak mantarı ile ilgili sağlıklı bilgiler elde edilmiştir.

Hastane, sağlık ocağı gibi sağlık merkezlerinin cildiye polikliniklerine insan popülasyonunun çoğunluğu  spor merkezlerinden, yüzme havuzlarından ve askeri birliklerdendir. İngiltere de nufüsun yüzde 15 i ayaka mantarı taşımaktadır. İtalya da yüzde 25 Çinde yüzde 27 ve İsraildeki çocuklarda yüzde 30 olduğu görülmüştür.  

Ayak mantarı tedavisinin can alıcı noktası ayak temizliği ve nemli kalmamasıdır. Bunun için doğal liflerden elde edilen çorap tercih edilmelidir. Günümüzde öyle bir çorap geliştirilmiştir ki hem doğal hem de ayak temizliğini sağlamaktadır. Gümüşle çorabı birleştiren bu çoraplar ayak kokusu başta olmak üzere bir çok sorunun giderilmesinde yardımcı olmaktadır.

Gümüş moleküllerinin ayak mantarına iyi geldiğine dair bir çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Gümüş bakterilere ve mantarlara karşı farklı şekilde etki ettiği bilinmektedir. Gümüşün elektron alışverişi sırasında bakterilerin veya diğer mikroorganizmaların hücre duvarlarındaki yapıları bozduğu düşünülmektedir. Böylece mikroorganizma hücresi ölmektedir. 

Mantar hastalığından korunmak (ayak mantar hastalıkları ) için alınması gereken önlemler şöyle: Ayaklarınızı her gün yıkayın. Özellikle parmak araları olmak üzere tamamen kurulayın. Yazın dar ve kapalı ayakkabı giymeyin. Pamuklu çoraplar ve pamuklu kıyafetler giyin. Hergün çoraplarınızı değiştirin. Sentetik kumaştan yapılmış kıyafetler giymeyin.

Mantarlar özellikle kapalı, kirli ve pişik gibi durumlarda tahriş olmuş bölgeleri tercih eder. Başkasının havlu ve terliğini kullanmayın. Özellikle havuz, duş gibi ortak mekanlarda çıplak ayakla dolaşmayın. Tırnaklarınızı kısa tutun. Tırnaklarınızı deterjan ve kimyasal maddelerden koruyun. Özellikle hayvan teması olan çocukların saçlı deri kontrolü ve hayvanların kontrolünü yaptırın.

Atlet Ayağı Sporcu Ayağı Nasıl Tedavi Edilir 

Parmak aralarında 140 çeşit atlet ayağı (athlete’ foot) kantitatif türü mikrobiyal kliniklerce tespit edilmiştir. Yani ayak mantarında etkili olan sadece bir çeşit mantar türü. Ayaktaki mantar rahatsızlıklarında ilerleme oldukça tedavi edilme oranı düşmektedir. Buradaki tedavi edilme oranı yüzde 56 daha ileri durumlarda yüzde 36 ya düşmektedir.  Aerobik mikroorganizmalar, patojen olmayan basil gruplarının kolonilerinin varlığı septomatik hastalıkları daha da artırmaktadır.( James J. Leyden, MD; Albert M. Kligman, MD, PhD Arch Dermatol. 1978;114(10):1466-1472)

Ayak mantari denilince akla gelen ilk tür atlet ayağıdır(Athletes foot). Atlet ayağı genellikle yetişkinlerde görülen dermatofitik enfeksiyondur. Peki dermatofitik nedir? Bir tür deri mantarıdır. Asemtomatik yani semtomsuz yani belirti vermeyen.

Amerika da yapılan bir çalışmada “Parmak arası atlet ayağı: Patojenezde yeni bakış” isimli makalede. Belirtisi belli olmayan (subclinical infection) enfeksiyonların sıklık değerini değerlendirmek amacıyla 150 kişilik yüzücü ekibinden 4.ayak parmaklarından 300 adet örnek alınarak değerlendirilmiştir. Bununla birlikte havuz suyundan 66 numune analiz edilmiştir. Bu çalışmada halı tekniği olarak tanımlanmış bir teknik kullanılmış.

Buna göre mantar izolatları standart yöntemlere bağlı kalarak belirlenmiştir. Epidemiyolojik veriler her yüzcü için tanımlanmıştır. Sonuç olarak 22 yüzücü de pozitif kültüre sahip (yüzde 15). Bunların 8 inde herhangi bir lezyon bulunmamaktadır. Trichophyton rubrumla (yüzde 12.5) birisinde, Trichophyton mentagrophytesle(yüzde87,5) yedisinde enfeksiyon görülmüştür.

Çift enfeksiyonlu örnekler de görülmüştür. Bir ilginç bulgu ise cansız ortamdan sadece bir örneğin pozitif olması. Bu çalışma yüzücülerdeki gizli atlet ayağı varlığının kanıtıdır. Bu endemik sorunu kontrol etmek ve yeterli önleyici tedbir almak önemlidir.(Leyden JJ, Kligman AM Postgraduate Medicine 1977,61(6):113-116)

Ayak parmak aralarındaki atlet ayağı enfeksiyonu dermatofitler tarafından derinin kalın kısmını istila etmesiyle başlar. Sıcak havalarda terleme, egzersiz ya da dar ayakkabılarda yeterli nemle birlikte bakterilerin çoğalmasını sağlarlar. Pseudoöomas ve proteus gibi gram negatif organizmaların aşırı büyümesi atlet ayağı (ayak mantarı) rahatsızlığını daha da vahim hale getirebilir.

Tersine aerobik patojen olmayan diptheroidslerin çoğalmalarında böyle bir rahatsızlık söz konusu olmaz. Yaz aylarında genellikle ayak mantarı azarken. Enfekte olmuş ayaklardan diğer ayaklara bulaşabilir. Septomatik atlet ayağı tedavisinde bakterilerin bastırılması gereklidir. Ayakların kuru tutulması nemin giderilmesi bakteriyel aktiviteyi azaltır.

Topikal antibiyotiklerin kullanılması diğer bir görüştür. Daha ideali geniş spektrumlu antibakteriyel ve antifungal ajanların kullanılmasıdır. İmidazoller yeni geniş spektrumlu bileşikler olmasına karşın gram negatif organizmalara karşı sınırlı aktivete göstermektedirler.

Önerilen bir yöntem de alüminyum klorür ile geniş spektrumlu antimikrobiyal aktiviteyi birleştirerek iki koldan mücadeleyi hedeflenmiştir. Güçlü antifungal ajanlar parmak arası mantarlarını neredeyse yok edebilir. Bu ajanların etken madde olarak kullanıldığı ayak mantarı kremleri, oral yoldan alınan tabletler, ayak mantarı spreyleri akla gelen tıbbi uygulamalardır. Ancak tırnak ve tabandaki enfeksiyonun tekrarlanması kaçınılmazdır.

İşte burada gümüş çorapların kullanımı oldukça faydalıdır. Çünkü gümüş kendine has yapısıyla bu olumsuzlukları gidermeye yardımcı olur. Gümüşün hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı etkinliği bilinmektedir. Patojen olan mantar türlerinin neredeyse tamamına etki etmektedir. (Gümüş Tuzu Kullanarak Elde Edilen Tekstil Ürünün Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi,2010 Turan Birimoğlu  ) Ilııman iklimlerde yaşayan sürekli ayakkabı giyen toplumlarda parmak arasında görülen ayak mantarı ağırlıklı olarak mevsimsel bir sorundur.

Ayak mantarı için kremlerde gümüş kullanılmaktadır. Ayak mantarı için krem kullanımı uygulamadaki kolaylıktan dolayı tercih edilmektedir. Kremler içerisinde kullanılan gümüşün bir çok bileşiği kullanılmaktadır. Gümüşün ayak mantarı ürünlerinde kullanımı son yıllarda tercih edilen bir teknolojidir. 

Referanslar:

(Gümüş Tuzu Kullanarak Elde Edilen Tekstil Ürünün Antimikrobiyal Özelliklerinin Araştırılması, Gaziantep Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi,2010 Turan Birimoğlu  ) 

UYARI: Her türlü rahatsızlıklarda olduğu gibi tüm tedavilerde asıl merci HEKİMLERDİR. Burada ve sitemizde ifade edilen sadece bilimsel araştırmaların derlenme sidir. Tedavi edici bilgiler değildir. 

Etiketler: ayak mantarı
Mayıs 23, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR