El ve Ayak Terlemesi

ayak terlemesi

El ve Ayak Terlemesi Nedir?

El ve ayak terlemesi vücudumuzun atık dediğimiz atılması gereken maddeleri atmak için kullandığı bir mekanizmadır. El ve ayak terlemesi aslında doğal gerekli ve önemli bir sistemdir. Ancak bazı durumlarda el ve ayak terlemesi istenmeyen aşırı su atımına neden olarak kişiye dayanılmaz sonuçlar doğurur. 

Ayak Terlemesi

Ayak terlemesi oldukça fazla olan bir terleme türüdür. Ayak yüzeyinde oldukça fazla ter bezi bulunmaktadır. Ter bezleri ayakta oluşan aktiviteye göre ter oluşturmaktadır. Koşu, yürüyüş, spor hatta ayakkabı içerisinde hiç bir şey yapmadan bile terleme oluşmaktadır. Bu konuda bir çok faktör daha bulunmaktadır ayak terlemesi oluşması için. Beslenme baharatlı yemekler terlemeyi artırabilir, hastalık bağışıklık sisteminin çalışması terlemeyi artırabilir, heyecanlanmak ayaktaki terlemeyi artırabilir. Peki terleme kötü bir şey mi? Hayır terleme kronik hastalıkların oluşturduğu nedenler dışında kötü bir şey değil. Ancak bazı terlemeler bazı sorunların belirtisi olabilir bu durumlarda bir hekime başvurmak önemlidir. Ter aslında vucüttaki atıkların atıldığı bir boşaltım sistemidir. Ayaklarda görülen terleme iyi dedik ama sonucunda bir durum ortaya çıkıyor ki sevgilileri bile ayıran cinsten. Kötü kokular. İşte istenmeyen bu kötü kokular yok edilebilinir mi? Evet edelebilir. Burada yapılması gereken ilk şey ayakta oluşan nemin bir şekilde uzaklaştırılması. Tabii bunu bir su motoru ile yapacak değiliz. Peki ne yapacağız. Ayakt oluşan terleme sonucu oluşan nemi pamuk, yün, bambu gibi çoraplar kullanarak nemin çoraplardaki liflerin içerisine hapsedeceğiz. Çünkü doğal lifler önemli nem çekicilerdir. Suyu bünyelerindeki fonksiyonel gruplar vasıtasıyla tutarlar. Böylece bir taşla 3 kuş vurulmuş olur. Bir terleme sağlıklı bir şekilde ortamdan uzaklaştırılır, iki nem olmadığı için bakteri üremez böylece kötü koku oluşmaz üç bakterilerin bazen neden olduğu kaşınt pişik gibi sorunlar oluşmaz. 

Ayak terlemesi ve kokusu nasıl önlenir ?

Ayak terlemesi ve kokusu vücudun normal aktivitesi sonucu oluşur. Ayak kokusunun terleme ile oluşan atıklardan oluştuğundan bahsetmiştik.Ter bezlerinin gerektiğinden fazla çalışması aşırı ter ile (hiperhidrosis)sonuçlanır. Ayak terlemesi ve kokusu iç içe olan sonucu çevreyi de etkileyen bir durumdır. 

Heyecan,stres,hyberthyroidism,hpypoadrenalism halinde ya da çok sıvı içlidiği zaman oluşabilir. Aşırı ter ile birlikte ayak kokusunun oluşumuna bromhidrosis denir. Ayaklar terledikçe ve kapalı ortamda kaldıkça (çorap,ayak,ayakkabı üçlüsü)bakteri oluşur.Kokuyu oluşuturan bakterilerdir.Mantar da kokuya yol açar. Terli ayaklar,nemli sıcak ve karanlık ortamda üreyen mantarlara ideal bir ortam yaratır.

Ayak terlemesi ayak kokusunun oluşumunu katlayabilir. Ayak kokusunun aşırı olduğu ayakların görünümü ;deri çok nemli ve nemden dolayı deride beyazlama ve buruşma olabilir.Tabanda su toplamaları,deride çukurlar ve soyulma görülebilir.

Hyperhydrosis ve bromhydrosis tedavisi :

Unutmayın ,hiperhidrosis,bromhidrosis ve mantar tedavisinde amaç ,durumu kontrol altında tutmaktır.Hastanın hayatını buna göre düzenlenmesi gerekcektir. Ayak terlemesi ve kokusunun giderilmesinde bazı ipuçları bulunmaktadır. Yöntemler çok basittir. 

Ayaklarınız için serin ,kuru ve hava alacak bir ortam yaratın.

Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin.

Sentetik malzemelerden sakının.

Çoraplarınızı sık sık değiştirin.Çorapsız ayakkabı giymeyin.

Gümüş çorapların kullanılması tavsiye edilir.Ayrıca ayakkabı kokularını gideren ayakkabı spreylerini kullanılması tavsiye edilir.

Parmak araları ve altlarını aşırı nemlenmeye karşı saf alkolle silin;kuru kalmalarını sağlayacaktır.

Mantar olup olmadığını anlamak için kültür aldırın.

Ayaklarınızı sık sık çoraplarınızı çıkartarak güneş banyosu yapınız.Eğer fırsatınızı bulursanız  çıplak ayaklarla toprak üzerinde yürüyünüz.

Aşırı terleme sizi endişelendiriyorsa endokrin uzmanına başvurun.

Kaynaklar:

-Sadece Ayak Sevgi Çorapçı

-"Antimikrobiyal Tekstil Eldesi "Türk Patent Enstitüsü TR 20031384 nolu patent.

Etiketler: ayak terlemesi, el terlemesi, El ve Ayak Terlemesi
Mayıs 31, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR