Nano Gümüş: Sağlığın Gizemli Gücünü Keşfedin

nano gümüş teknolojisi

Nano gümüş nedir ?

Nano gümüş, milenyum döneminin geliştirdiği büyük bir teknolojinin eseridir. Nano gümüş tekstil sanayisinden tıp alanına araç teknolojisinden inşaat sektörüne kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Nano gümüş teknolojisi gümüşü nano boyuta indirgenerek kullanılması esasına dayanmaktadır. Nanogümüş metrenin milyarda bir boyutuna getirilmiş gümüş demektir. Nano gümüş teknolojisinin önemi de bu boyuttadır.

Nano gümüş son yıllarda popüler bir antimikrobiyal malzeme olarak öne çıkmaktadır. Gümüşün antimikrobiyal özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir ve antik çağlardan bu yana birçok tıbbi amaç için kullanılmaktadır. Ancak, nano teknolojisi kullanılarak gümüş parçacıkları daha küçük boyutlara indirilebilmekte ve daha etkili bir antimikrobiyal madde haline gelebilmektedir.

Nano gümüş, birçok endüstriyel ve tıbbi uygulamada kullanılmaktadır. Bu uygulamalara örnek olarak, hijyenik ürünler, medikal cihazlar, su arıtma sistemleri ve gıda işleme ekipmanları verilebilir.

Nano gümüşün faydaları araştırılmaya devam edilmekte ve yeni uygulama alanları keşfedilmektedir.no güm

Nano Gümüş Teknolojisi Nedir?

Nano gümüş teknolojisi, gümüşün nano boyuta getirilerek inovatif ürünlerin geliştirildiği teknolojilerdir. Nano gümüş teknolojisi krozyon önleyici etkiden dezenfektan etkisine antimikrobiyal özellik gösteren maddelerden su itici ürünlere kadar bir çok özellik gösteren ürünler geliştirilebilir.  Gümüşün (takı olarak erkek gümüş yüzük,bayan gümüş yüzük ,erkek gümüş yüzük alyans veya takı olarak kullanılmıştır) ilaç ve tedavi edici faydaları binlerce yıldır bilinmektedir. Gümüş teknolojisi son yıllarda inşaattan tıp'a tekstilden uzay teknolojisine kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Nano teknoloji son yıllarda gelişen çok etkili bir teknojidir.

Gümüşün nano boyuta getirilerek kullanılmasıyla nano gümüş teknolojisi ortaya çıkmıştır. Roma döneminden kalan bazı yazıtlarda gümüşün tedavilerde kullanıldığından bahsetmektedir. Hatta bu özelliğinden dolayı gümüş “büyülü iyileştirici “olarak nitelendirilmiştir. Nano gümüş teknolojisi, gümüşün nano boyuta getirilmesi ile elde edilmektedir. Nano demek metrenin milyonda biri ölçüsünü ifade etmektedir. Bu ölçü birimine nanometre denmektedir. Nanoteknoloji 1-100 nanometre boyutunda olan maddelerin bilimidir. Peki nano gümüş nedir? Gümüşü bu boyuta getirdiğiniz zaman nanogümüş elde  ediyoruz. Nanogümüş oldukça geniş alana hizmet eden bir teknolojidir. Nanogümüş ile çok akıllı ürünler elde edebilirsiniz. Buz tutmayan cam, antimikrobiyal kumaşlar, kir tutmayan aletler vb. bir çok ürün.

Nano gümüş teknolojisi dezenfaktan teknolojisinden tutun silah teknolojisine tekstil ürünlerinden uzay cihazlarına kadar bir çok alanda kullanılmaktadır.  Nano gümüş teknolojisini Ayak kokusu yapmayan nanogümüş çorap olarak görebileceğimiz gibi Covid19 dahil ellerdeki mikropları öldüren nanogümüş dezenfektan olarak görebiliriz. Nano gümüş çorap, nano gümüş iç giyim, nano gümüş ıslak mendil günlük hayatta kullanacağımız ürünlerden sadece bir kaçı. Nano gümüş dezenfekte ürünü olarak kullanılması Covid 19 pandemisi gibi salgın dönemlerinde daha da önemli olmaktadır.  Nano gümüş teknolojisi ile ilgili bir çok sistem ürün geliştirilmiştir. Nano gümüş tozu, nano gümüş  iyonu, suyu gibi bir çok ürün geliştirilmiştir.

Nano gümüş dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Yüzme havuzlarında, içme suyu temizlenmesinde, genel temizlik ürünlerinde ciddi miktarda kullanılmaktadır. Bu yüzden nano gümüş dezenfektan fiyatları oldukça merak edilmektedir. Tüm özelliklerini dikkate aldığımızda diğer dezenfaktan kimyasallarına karşın nano gümüş dezenfektan maddesi olarak fiyatı oldukça uygundur. 

Nano Gümüşün Faydaları 

Nano gümüşün faydaları şunlardır:

1-Antimikrobiyal etki: Nano gümüş, bakteri ve diğer mikroorganizmaları öldürebilme özelliğine sahiptir. Bu özellik, hijyenik ürünler ve medikal cihazlar gibi birçok uygulamada kullanılmasının nedenidir.

2-Uzun ömürlülük: Nano gümüş, uzun ömürlülük özelliğine sahiptir ve zamanla aşınmaz. Bu nedenle, medikal cihazlar ve gıda işleme ekipmanları gibi sık sık kullanılan malzemelerde kullanılmaktadır.

3-Çevre dostu: Nano gümüş, diğer antimikrobiyal maddelerin aksine çevre dostudur. Nano gümüş kullanılan malzemelerin çevreye zararlı atıklarının salınması söz konusu değildir.

4-Yüksek yüzey alanı: Nano gümüş, çok küçük boyutları nedeniyle yüksek yüzey alanına sahiptir. Bu da nano gümüşün antimikrobiyal etkisini artırır.

5-Gıda işleme ekipmanlarında kullanımı: Nano gümüş, gıda işleme ekipmanlarında kullanıldığında gıdaların daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, gıdalardaki mikroorganizmaların büyümesini engeller ve gıdaların bozulmasını önler.

6-Su arıtma sistemlerinde kullanımı: Nano gümüş, su arıtma sistemlerinde kullanılmaktadır.

Yine Roma döneminde sadece gümüş kaplarda su taşıyan askerlere savaşa gitmeye izin verilirdi. Çünkü Romalılar gümüş kapların suyu temiz ve saf tuttuğunu biliyorlardı.

Medikal otorite gümüşü en etkili antimikrobiyal ajan olarak tanımlamaktadır.

Modern batı tıbbı gümüş elementini doğal ve suni en etkili antimikrobiyal ajan olarak tanımlamaktadır.

Gümüşün ilk antibiyotik madde olduğu düşünülmektedir. Tarihte gümüş metal yaprağı bir sargı bezi olarak kullanılmıştır. Bugün gümüş, neredeyse enfeksiyon kontrolünün kritik olduğu her yerde, bandajlardan yanık tedavisinde kullanılan ilaçlara kadar sağlık ürünlerinde çok geniş spektrumda antimikrobiyal özelliliğinden dolayı kullanılmaktadır.

Nano Gümüşün İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Antibakteriyel özellikleri: Nano gümüş, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve birçok bakteri türüne karşı etkilidir. Bu özellikleri nedeniyle, nano gümüş ürünleri çeşitli endüstrilerde (örneğin, tıbbi cihazlar, su arıtma sistemleri, tekstil ürünleri vb.) kullanılmaktadır. Ayrıca, antibakteriyel özellikleri sayesinde, nano gümüş içeren diş macunları ve ağız gargaraları gibi ürünler de diş çürüklerinin ve diğer ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Anti-inflamatuar özellikleri: Nano gümüş, anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu özellikleri sayesinde, nano gümüşün iltihaplı cilt koşullarının tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Yara iyileştirici özellikleri: Nano gümüşün yara iyileştirici özellikleri de bulunmaktadır. Nano gümüş, yaralardaki enfeksiyon riskini azaltarak, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, nano gümüşün yanık yaralarının tedavisinde de kullanılabileceği düşünülmektedir.

Antioksidan özellikleri: Nano gümüş, antioksidan özelliklere de sahiptir. Bu özellikleri sayesinde, nano gümüşün kanser ve diğer kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Su kalitesinin iyileştirilmesi: Nano gümüş, su arıtma sistemlerinde kullanılarak suyun kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Nano gümüş, su içindeki bakteri ve diğer mikroorganizmaları etkisiz hale getirmektedir. 

Amerika’daki doğan çocuklara doğumdan hemen sonra gümüş içerikli göz damlaları, gözde oluşacak enfeksiyonları engellemek için kullanılmaktadır.

Nano Gümüşün Önemli Özellikleri

Gümüş teknolojisi ayrıca endüstriyel uygulamalarda da karşımıza çıkmaktadır. İçme suyu filtre sistemlerinde ,yüzme havuzu filtre sistemlerinde ve savunma sistemlerinde geniş alanda kullanılmaktadır. Gümüşün kullanıldığı bir özel teknolojiler bulunmaktadır. Nanoteknoloji, sol gel teknolojosi, apre yöntemleri, sprey yöntemi vb.

Gümüşün bazı özellikleri şu şekildedir.

Yansıtırlık:

Gümüş ,yüzde 95 den daha fazla oranda kızılötesi yansıtırlığa sahiptir. Bu diğer herhangi bir elementten daha yüksektir. Bu şu manaya gelmektedir; gümüşle temas eden radyoaktif enerjinin yüzde 95 i onun kaynağına geri dönecektir. Böylece ortamındaki ısı kaybı önemli ölçüde azalacaktır. Nanogümüş ise bu özelliklerin bir çoğunu taşımaktadır. Çünkü nano boyutta gümüşün en küçük birimini temsil etmektedir. Bir düşünün trilyonun basit kaldığı sayıda gümüşün olduğunu ve bunların ihtiyacınıza cevap verdiğini. Bu nanogümüşün ne denli büyük bir teknoloji olduğunu göstermektedir. 

Yayıcılık:

Gümüş, elementler içerisinde en düşük yayıcılık( emissivity )oranlarından birine sahiptir. Yani termal enerjinin yayılması çok yavaştır. Bu özelliğinden dolayı gümüşün çevrelediği ortam uzun süre sıcak kalacaktır.

İletkenlik:

Gümüş ,gezegenin en çok ısı iletkenine sahip elementidir. Bununla birlikte ısıyı hızlı ve düzgünce tekstil ürününde baştan başa iletir ve dağıtır. Gümüş aynı zamanda en çok elektrik iletkenliğe sahip elementtir. Yalıtkan iki materyalin birbiriyle sürtünmesi ile oluşan elektrik yük, gümüşün varlığıyla çabucak dağılır. Böylece statik yükün verdiği stres gibi zararlardan korunulur.

Etiketler: nano gümüş teknolojisi
Mayıs 26, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR